Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Mathias Vanden Borre (N-VA) leert goederentreinen ontkoppelen bij Lineas

Mathias Vanden Borre (N-VA) leert goederentreinen ontkoppelen bij Lineas

  • 14/10/2021

Vrachtvervoer per spoor moet verder kunnen groeien om in te spelen op de toenemende logistieke behoeften. Met die duidelijke boodschap start voor Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre de bedrijfsstage bij Lineas. Lineas is de grootse private spoorvrachtoperator met hoofdzetel in België.

Het hart van Lineas klopt in de Antwerpse haven. Op reusachtige rangeerstations – sporenbundels – worden wagons geladen en klaargemaakt voor een trip door Europa. Parlementslid Vanden Borre maakt kennis met elk aspect van de spoorvrachtbehandeling.

Vracht vervoeren per trein is zo oud als de uitvinding van de trein zelf. Lineas probeert in die oude industrie toch volop te innoveren en biedt zijn klanten nieuwe vormen van dienstverlening aan. Door vaste vrachtlijnverbindingen door Europa te garanderen, kunnen ook kleinere klanten hun vracht per trein laten vervoeren.

Vanden Borre is onder de indruk van de troeven van het spoor: spoorvracht genereert amper CO2-uitstoot en is erg verkeersveilig. En uiteraard: elke trein haalt tientallen vrachtwagens van de weg.

Ook al innoveert Lineas volop, toch gebeuren sommige handelingen nog op een erg traditionele manier. Zo is er elke dag een ‘stokman’ of ‘stokvrouw’ verantwoordelijk om treinwagons te ontkoppelen wanneer die over een aangelegd heuveltje geduwd worden door een locomotief. Eens op het hoogste punt van de heuvel aangekomen, ontkoppelt de stokman met een houten stok op precies het juiste moment de vanaf dan naar beneden glijdende wagon. De wagon zoeft zachtjes naar de lager gelegen sporenbundel, wordt er gerangeerd naar het juiste spoor en komt er door een automatische remming op het juiste moment tot stilstand. En dan kan het laden en lossen beginnen.

imu - vzw - salesforce
AW_Digitalisering
Proximus
AW_Welt_6stappenplan
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
imu - vzw - DNCM
Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel