Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • MASP-C faciliteert elektronisch douane­management tegen 2025

MASP-C faciliteert elektronisch douane­management tegen 2025

  • 02/10/2023

In de Europese Unie zijn nieuwe beleidslijnen voor elektronische procedures vastgelegd in het Multi-Annual Strategic Plan for Electronic Customs (MASP-C). Hierbij gaat het om een strategisch meerjarenplan voor de elektronische douanesystemen, waarbij papieren douaneprocedures tegen medio 2025 volledig vervangen moeten zijn. Het MASP-C biedt richtlijnen waarmee meerdere strategische doelstellingen kunnen worden verwezenlijkt.

Stockfoto Haven


Basisprincipes

Als strategisch plan, ontwikkeld om elektronische douaneprocedures te bevorderen en te harmoniseren tussen douaneautoriteiten wereldwijd, wil MASP-C een gestandaardiseerd kader bieden voor het gebruik van moderne informatietechnologieën en elektronische gegevensuitwisseling. Het doel? Douaneprocessen stroomlijnen en versnellen.

De belangrijkste principes van MASP-C zijn:
▶ Informatietechnologie: MASP-C bevordert het gebruik van geavanceerde informatietechnologieën, zoals elektronische gegevensuitwisseling, blockchain, big data-analyse en kunstmatige intelligentie, om douaneprocessen te verbeteren en te automatiseren.
▶ Interoperabiliteit: Het plan benadrukt het belang van interoperabiliteit tussen douanesystemen en -processen, zodat informatie naadloos kan worden uitgewisseld tussen douaneautoriteiten, bedrijven, logistieke spelers, expediteurs en andere belanghebbende partijen.
▶ Risicobeheer: MASP-C stimuleert het gebruik van geavanceerde risicobeheerpraktijken, waarbij gegevens en analyses worden gebruikt om potentiële risico's te identificeren en gerichte controles uit te voeren.
▶ Samenwerking: Het plan focust op het belang van samenwerking tussen douaneautoriteiten op nationaal en internationaal niveau, in combinatie met samenwerking met de private sector om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken.

De voordelen van MASP-C

De toepassing van MASP-C levert de volgende voordelen op:
▶ Het plan zorgt voor goed bestuur op juridisch, zakelijk en technisch vlak voor nieuwe IT-projecten op douanevlak.
▶ Alle EU-douanesystemen worden afgestemd op de Union Customs Code (UCC, douanewetboek van de Unie) en de Common Transit Convention (CTC, conventie voor gemeenschappelijk douanevervoer).
▶ Het plan bevordert een efficiëntere handel.
▶ MASP-C legt de basis voor meer veiligheid aan de buitengrenzen van de EU.
▶ Smokkel en fraude worden aangepakt dankzij beter traceerbare processen.

Contactpersoon

Astrid Van Hirtum

Adviseur internationalisatie

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie