Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Mark Caelenberghe: “Plato betekende voor mij inzicht krijgen in ondernemerschap en bedrijfsvoering.”

Mark Caelenberghe: “Plato betekende voor mij inzicht krijgen in ondernemerschap en bedrijfsvoering.”

  • 10/05/2021

Logo vlaio

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 

“Ik ben Mark Caelenberghe, 48 jaar, getrouwd en papa van twee kinderen. Ik heb een volledige Ironman gedaan, ben eigenaar van een eigen Gin ‘Bald Mountain’, letterlijk vertaald: Kale berg, naar mijn familienaam Caelenberghe en heb een passie voor sport. Op professioneel vlak ben ik CEO van KIXX.”

De diverse indrukken die ik opdeed van deelnemers en sprekers, lieten mij toe een ruime en kritische blik te houden op hoe ik mijn bedrijf kan leiden en sturen.

Wat is jouw ervaring met Plato? Waarom heb je beslist om deel te nemen? 

“Ik heb beslist om aan Plato deel te nemen om enerzijds nieuwe kennis op te doen rond bedrijfsvoering en anderzijds omwille van de sociale contacten en verruiming van het netwerk. Mijn eerste Plato-deelname was Plato Multi, waarbij de diverse onderdelen rond een bedrijf leiden aan bod kwamen. Dit viel me zo goed mee dat ik in een periode van 7 jaar drie Plato-trajecten heb gedaan: twee keer Multi, één keer Strategie en één keer Financieel. Toen werd ook duidelijk dat mijn sterkte lag in sales en aansluitend werd ik peter van de Plato sales-groep en dat gedurende twee jaar.”

Ondernemen is topsport, en je doet het niet alleen. Daarom zet Plato in op lerend netwerk. Hoe heeft dit jou geholpen? 

“Plato betekende voor mij ‘inzicht’ krijgen in ondernemerschap en in bedrijfsvoering. De diverse indrukken die ik opdeed van deelnemers en sprekers, lieten mij toe een ruime en kritische blik te houden op hoe ik mijn bedrijf kan leiden en sturen. Tegelijkertijd heb ik uit dat nieuwe netwerk niet alleen nieuwe klanten kunnen halen, maar ook een paar nieuwe persoonlijke vrienden leren kennen.”

Kun je een voorbeeld geven waarin jij ‘de fakkel’ - een goed inzicht, bijzondere inspiratie of waardevolle kennis - kreeg overgedragen van iemand anders binnen Plato op een manier die jou als ondernemer verder heeft geholpen? 

“Vaak zorgden geanimeerde gesprekken na een sessie ervoor dat je extra inzicht opdeed. Heel concreet leerde ik heel veel bij over omgaan met medewerkers. Zorg ervoor dat medewerkers meer zijn dan “sociaal passief”, maar geef hen een doel en een gemeenschappelijke missie. Iets waar het volledige team zich kan in terugvinden. Stop energie in well-being en teamgevoel en je krijgt zoveel terug van de medewerkers die zich als een echte KIXX’er gedragen. Dat is een credo dat ik nog steeds toepas en waarvan we elke dag de vruchten plukken. Dit jaar zijn wij zelfs genomineerd voor Trends Gazellen als één van de snelst groeiende bedrijven in de provincie. Dus qua ‘inzicht’ kan dat wel tellen… :-)”

marc

Zorg ervoor dat medewerkers meer zijn dan “sociaal passief”, maar geef hen een doel en een gemeenschappelijke missie.

Als ondernemer moet je soms ook in eigen boezem kijken. Heb je iets waardevols over jezelf ontdekt tijdens je deelname aan Plato?

“Ik heb vooral ontdekt dat je als ondernemers onder elkaar, los van de sector waarin je bedrijf actief is, met dezelfde uitdagingen wordt geconfronteerd. Dat gaf mij het inzicht dat je niet als enige voor een bepaalde uitdaging staat. En dat op zijn beurt geeft dan weer een bepaalde rust waardoor je kan blijven doorgaan, ook als er moeilijke beslissingen moeten genomen worden.”

 

Net als in een estafette kun je parallelle routes lopen (vergelijkbare situaties tegenkomen) met andere ondernemers. Wat geef jij op jouw beurt mee aan collega-ondernemers?

“Ik zou willen meegeven aan collega-ondernemers dat je je ambities “groter” moet durven leggen dan waar je op het eerste zicht aan denkt. Durf eens groot te dromen, zet die droom op papier, koppel er een actieplan aan en je zal zien dat die ‘droom’ eigenlijk werkelijkheid wordt.

Plato 30 jaar

 

Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers bestaat 30 jaar! 

Lees hier alle getuigenissen van ondernemers over hun Plato-ervaring 

#plato30jaar

Nieuws vanuit de Plato-communities

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers

Plato

 

Nood aan klankbord als ondernemer?

Dan ben je bij Plato - lerend netwerk voor groeiondernemers aan het juiste adres. Meld je aan voor kennisoverdracht, ervaringsuitwisseling én netwerking.

Ontdek Plato