Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Machines herstellen? Dat doe je van achter je bureau”

“Machines herstellen? Dat doe je van achter je bureau”

  • 04/12/2020

Stel dat je een grootschalige voedselproducent uit Zuid-Italië bent. Elk dag verwerk je tienduizenden tomaten in een hightech machine die de vruchten sorteert op grootte, de rotte exemplaren verwijdert en vreemde materialen zoals steentjes of insecten eruit filtert. Tot het toestel uitvalt. Je hele proces ligt plat en de specialist van de leverancier moet helemaal uit België komen om de boel te herstellen. Reken de schade maar uit. TOMRA Food had daar al oplossingen voor en door de coronacrisis vinden die nu nog beter ingang bij hun klanten. Treed binnen in een wereld van remote support, zelflerende machines en voorspelbare defecten.

Tekst: Mathieu Wouters

Spreek de bedrijfsnaam TOMRA uit en de kans is groot dat je gesprekspartner je vragend aankijkt. Toch is hij of zij al zo goed als zeker in aanraking gekomen met een product van die onderneming, namelijk bij het terugbrengen van leeggoed. Dat was de eerste toepassing van het Noorse bedrijf, dat in 1972 het levenslicht zag. Intussen zit de groep over de hele wereld en bieden ze oplossingen voor inzamelsystemen (zoals die voor gebruikte drankverpakkingen) en sorteren (bijvoorbeeld in recyclageprocessen of voedselverwerking). Het is in die laatste sector dat je TOMRA Food kunt plaatsen.

Handeling op maat van voedseltype

Tomra
Leo Dukker, Service Director EMEA bij TOMRA Food

Met haar hoofdkwartier in Haasrode, ontwerpt en produceert TOMRA Food sorteermachines en voedingsverwerkingsoplossingen met behulp van sensoren. “Fruit, (blad-)groenten, zaden en granen, vlees, aardappelen, snoepjes, dierenvoeding … de lijst van voedingswaren die door onze machines gaan is lang”, zegt Leo Dukker, Service Director EMEA bij TOMRA Food in Haasrode. “Maar de insteek is steeds dezelfde: we willen voedingsbedrijven de meest efficiënte manier aanbieden om hun producten te sorteren, analyseren en verwerken. Zo helpen we de voedselveiligheid te verbeteren en het rendement van die bedrijven te verhogen. De volumes en snelheden die onze machines aankunnen, zijn immers onhaalbaar voor de mens.” 

Aan welke toepassingen moet je dan denken? “Voor elk type voeding is een andere handeling nodig”, legt Dukker uit. “Bij sla wil je alleen de frisgroene blaadjes overhouden en moeten verkleurde blaadjes en vreemd materiaal zoals insecten, plastic of peuken verwijderd worden. Aardappelen wil je dan weer volgens grootte gaan sorteren en van vlees wil je analyseren hoe hoog vet-, vocht-, eiwit- en andere gehaltes zijn. Voor elk van die processen ontwikkelen wij op maat van de klant een machine die het werk kan overnemen.” Sensorgebaseerde sorteermachines kunnen bepalen dat een product voor 70% van goede kwaliteit is en, in plaats van het in te delen bij het afval, kan het grootste deel van het product herwerkt worden tot het klaar is voor consumptie.

Dankzij alle data die we capteren, sensoren en toegankelijkheid via internet, kunnen we vanop afstand een diagnose stellen en op basis daarvan een lokale operator begeleiden bij het herstellen of afstellen van de machines.

Voorspellen dankzij data

Bij het horen van automatische processen of robots die handenarbeid overnemen, kun je denken dat TOMRA al aan Industrie 4.0 deed nog voor dat concept bestond. Maar door vandaag volop in te zetten op sensoren die data verzamelen, machines die onderling verbonden zijn (Internet of Things) en remote support, zit het vandaag écht volop in die vierde industriële revolutie. “Onder de noemer TOMRA Insight maken we inderdaad optimaal gebruik van de mogelijkheden van de laatste nieuwe technologieën. Dankzij de talloze sensoren in onze machines, kunnen we continu data capteren die ons in staat stellen te voorspellen wanneer een toestel onderhoud nodig heeft, waar er mankementen zijn, welke upgrade er nodig is, etc.”, verklaart Dukker. “Bovendien rusten we de nieuwste machines uit met artificiële intelligentie waardoor die voortdurende monitoring niet door een persoon moet gebeuren, maar door de machine zelf kan.” 

Afstandshulp

Remote support of hulp van op afstand is nog zo’n Industrie 4.0-toepassing die TOMRA Food uitrolt. Een logische evolutie, zegt Leo Dukker. “Vroeger gebeurde het dat bijvoorbeeld in Oekraïne een machine uitviel en dan moest een van onze ingenieurs naar daar vliegen om het euvel te verhelpen. Soms was het zo dat hij dan enkel maar op één knop moest duwen om het toestel te resetten waarna het weer werkt. Op die manier wordt support wel iets heel duur. Dankzij alle data die we capteren, sensoren en toegankelijkheid via internet, kunnen we vanop afstand een diagnose stellen en op basis daarvan een lokale operator begeleiden bij het herstellen of afstellen van de machines.”

Hoewel die afstandshulp een echte win-winsituatie lijkt – problemen kunnen sneller verholpen worden, minder kosten en tijdverlies – waren klanten niet altijd happig om zelf de support uit te voeren. Door corona is die mentaliteitsverandering er noodgedwongen wel gekomen. “Reisrestricties forceerden de klanten om toch die stap te zetten. Nu merken ze hoe vlot dat kan gaan.” 

“Om de laatste drempel weg te nemen”, gaat Dukker verder, “ontwikkelden we een app, TOMRA Assist, die toelaat om een specialist vanop het hoofdkwartier mee te laten kijken naar de machines op locatie. Als dan de oplossing gevonden werd, kan in die app een nota gemaakt worden die met iedereen die het nodig heeft, wordt gedeeld. Zo hoef je niet telkens opnieuw een behandeling ‘uit te vinden’.”

Virtuele verkoop

Bestaande klanten helpen vanop afstand is één zaak, maar ook potentiële klanten moeten de nodige aandacht krijgen. Ook hier zorgde de coronacrisis en de bijhorende beperkte mobiliteit voor een doorgedreven digitalisering van het salesproces. “Een belangrijk aspect in ons verkoopproces is dat prospecten op bezoek komen om een demonstratie van onze sorteeroplossingen te zien. Om dat op te vangen, bouwden we een demoruimte die met verschillende camera’s bemand is en zo de werking van een machine kan tonen.” Hoewel de online demo niet hetzelfde is als een fysieke, is het wel een blijver, zegt Dukker. “Vandaag verlopen 9 van de 10 demonstraties online en we hebben ook zodanig geïnvesteerd in deze apparatuur dat we het ook na de coronacrisis willen gebruiken. Op die manier kunnen we opnieuw de kosten en tijdsverliezen van het reizen beperken.”

Veroorzaakt die stap naar virtuele verkoop en support ook veranderingen op het menselijke vlak? “Onvermijdelijk”, is Leo Dukker stellig. “We ontwikkelen onze machines zo dat ze steeds zelflerender zijn en dat een onderhoud ter plaatse steeds minder nodig is. Waar we eerst veel specialisten nodig hadden die de wereld rondreizen om lokale support te bieden, kunnen we dat nu vanop afstand. De focus van onze engineers gaat dus wat verschuiven van het ‘zelf gaan sleutelen’ naar het uitleggen aan de klant hoe hij dat kan doen. Onze experts moeten dus ook trainer worden en dat maakt dat we andere of bijkomende eisen zullen stellen aan het profiel van onze ingenieurs.”

Tomra

TOMRA in cijfers

  • Hoofdzetel: Asker in Noorwegen
  • Opgericht in 1972
  • 100.000 installaties in meer dan 80 markten
  • Totale omzet in 2019: 9,3 miljard NOK (+/- 867 miljoen euro)
  • Wereldwijd 4.500 werknemers
  • Genoteerd op de beurs van Oslo (OSE: TOM)
Proximus

Artikel uit publicatie