Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • Maarten Meerts bouwt de toekomst zelf

Maarten Meerts bouwt de toekomst zelf

 • 12/12/2023

Met zijn CTRL Cube heeft start-upper Maarten Meerts uit Halle een straffe innovatie in handen. Hij biedt met de prefab berging die alle technieken huisvest een oplossing op ergernissen waar hij als voormalig architect meer dan eens mee te maken had. Dat hij daarmee pioniert in de eerder behoudsgezinde bouwsector is een gevolg eerder dan een doel.

Maarten Meerts raast van het ene prospectiebezoek bij architecten naar het andere. Komende maanden staan er zo’n 250 bezoeken gepland. Allemaal zijn het architecten die heil zien in de innovatie die de Hallenaar een jaar geleden lanceerde: de CTRL Cube®. Kort door de bocht zijn dat de hersenen, spieren en longen van een huis, die geïnstalleerd worden nog voor dat huis af is.

“Wij maken inderdaad in ons atelier een prefab-berging waarin we alle gewenste technieken van het huis gaan onderbrengen. Die unit gaan we dan al tijdens de ruwbouwfase installeren”, vertelt Maarten. “Meestal komen technieken pas als de ruwbouw klaar is. Maar doordat bij de CTRL Cube® al de technieken nog voor de start van de werken geëngineerd worden, kan de ruwbouw waar nodig nog aangepast worden wat voor een betere, goedkopere en esthetischere installatie zorgt. Bovendien kunnen we zo de technieken naadloos met elkaar laten samenwerken en creëer je een energie-efficiënt en gebruiksvriendelijk geheel.”

Geboren uit ongemak

Een idee komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Gedurende 17 jaar als zelfstandig architect zag Maarten vanop de eerste rij dat er vaker wel dan geen moeilijkheden waren op vlak van technieken. “Zeker in woningbouw waar je vaak werkt met kleinere aannemers. Soms zit je met starters die nog wel eens beginnersfouten maken, soms zijn het wat oudere installateurs die dan weer niet helemaal mee zijn met de nieuwste en heel wat complexer geworden technieken.”

“Ook de coördinatie is een uitdaging: de electricien komt pas als de loodgieter is geweest en daartussen moet de man van de ventilatie nog aan de slag... En als één schakel in de keten dan vertraging heeft, loopt alles uit. Maar het vervelendste is dat je prijzen haast nooit één op één kunt vergelijken omdat iedereen met andere installaties en andere merken werkt. In ons concept krijgt de bouwheer onmiddellijk zicht op het budget van de technieken, nog voor de werken starten. Dat is een enorm gevoel van zekerheid.”

Handen uit de mouwen

Toen Maarten uit gesprekken met andere architecten voelde dat deze realiteit ook hen parten speelde, wist hij dat het idee dat in zijn hoofd sluimerde kans op slagen had. Hij stopte met zijn activiteiten als architect en richtte begin 2022 zijn start-up CTRL Home op. “In een eerste fase zijn we gaan onderzoeken welke technieken we wilden aanbieden en hoe we die optimaal kunnen laten samenwerken. Er komen best veel zaken samen: verwarming, sanitair koud en warm water, elektriciteit, ventilatie, netwerk, alarm en rookdetectors. Maar optioneel ook zonnepanelen, batterijen, camerabeveiliging, regenwater-hergebruik, etc. Ook moesten we heel pragmatisch denken: hoe maak je de unit die al vroeg op een werf komt te staan waterdicht en inbraakveilig?”

“Intussen hebben we een sterk product, zijn de testen voorbij en zitten we in de fase dat we de productie kunnen opdrijven. We mikken voor de komende 12 maanden op zo’n 40 units. Daarnaast loopt dus ook de prospectiefase: een externe partij gaat voor ons de markt afschuimen en wie interesse toont, daar ga ik op bezoek. Het is een beetje een onzekere fase, je investeert volop in de toekomst en weet niet hoeveel er uit voort zal komen. Al blijkt uit die honderden afspraken dat er wel degelijk interesse is,” besluit Maarten hoopvol.

CTRL Home

Innovatie moet toepasbaar zijn

De bouwsector staat niet gekend om haar radicale innovaties. Als die er is, gaat het vaak over deelaspecten van de sector of volgt er geen échte doorbraak, stelt Maarten vast: “Modulair bouwen bijvoorbeeld blijkt maar beperkt toepasbaar. Of denk aan houtskeletbouw, dat bestaat al meer dan 50 jaar maar vertegenwoordigt nog steeds maar een beperkt marktaandeel. De meest geslaagde innovatie van de laatste jaren, al is dat jammer genoeg niet op ecologisch vlak, zijn de snelbouwstenen die je met purschuim aan elkaar lijmt. Op enkele jaren tijd is dit de norm geworden en dat omdat er een duidelijke win is: tijdsbesparing.”

“In mijn zoektocht naar innovatie keek ik vooral naar implementeerbaarheid. Je kan nog zoveel mooie plaatjes en esthetisch mooie producten maken, het moet vooral werken.” Is prijs dan ook geen cruciaal element? “Uiteraard wel,” bevestigd Maarten. “Momenteel bieden we de CTRL Cube® aan een concurrentiële prijs aan, maar zit de winst  vooral in de energie-efficiëntie: je investeert nu om later minder te moeten uitgeven. De kostprijs zal bovendien nog zakken als onze productie groter en efficiënter wordt en we betere marges kunnen onderhandelen met leveranciers.”

Voorsprong als pionier

De ondernemer heeft er goeie hoop op: “Als ons product goed door de markt wordt opgenomen, gaan andere partijen het ook beginnen aanbieden en dan gaat huizen bouwen ook effectief goedkoper worden. Er is in de particuliere bouwmarkt echt nog ruimte om de markt te veranderen. Bij grotere bouwpromotoren zit die efficiëntie er wel al.”

Beseft hij dan dat hij een pioniersrol speelt? “Dat is een gevolg eerder dan een doel. We willen natuurlijk commercieel gezien voorop blijven lopen, maar merken wel tot onze tevredenheid dat andere spelers interesse tonen. Het is aan ons om de voorsprong die we hebben dankzij onze kennis en het feit dat we de eerste zijn, te bestendigen. Hopelijk kunnen we vanuit die rol dan een steentje aan het rollen brengen in de bouwsector.”

De groei die Maarten voor ogen heeft, is realistisch: “Vandaag komen er in België jaarlijks zo’n 26.000 nieuwbouwwoningen bij, inclusief promotiebouw. Als we in 1 à 2% daarvan kunnen aanwezig zijn, doen we het gigantisch goed. Maar de globale impact op de sector zal er eerder komen van derden die onze werkwijze gaan kopiëren eerder dan dat wij al die projecten zullen uitvoeren. Al steek ik niet weg dat we wel de ambitie hebben om marktleider te zijn.”

Wat is... CTRL Home

 • Opgericht in: 2022
 • Zaakvoerder: Maarten Meerts
 • Vestiging: Halle
 • Missie: Met CTRL home willen we door innovatie en een verhoogde efficiëntie de systemen van een woning performanter en goedkoper maken.
  www.ctrlhome.eu
   
Proximus

Artikel uit publicatie