Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Maak van Vlaanderen dé scale-upregio van Europa

Maak van Vlaanderen dé scale-upregio van Europa

  • 16/05/2022

Voka West-Vlaanderen zet sterk in op de begeleiding van snelle groeibedrijven

West-Vlaanderen moet een Europese topregio worden die groeibedrijven de meeste kansen biedt om succesvol te worden. Voldoende talent, kapitaal en een vlotte markttoegang zijn de grootste hinderpalen voor onze West-Vlaamse groeibedrijven. Door die belemmeringen blijft West-Vlaanderen een middelmatige leerling in de klas; veel andere regio’s doen het beter. Nochtans hebben we alle troeven in huis om zowel scale-ups als gevestigde bedrijven te begeleiden om sterke groeiers te worden. Voka West-Vlaanderen biedt verschillende begeleidingstrajecten aan om starters en groeiers optimaal te ondersteunen. 

Scale-up

“Scale-ups zijn de nieuwe scheuten in onze economie. Ze zorgen voor de welvaart en de jobs van morgen. We moeten onze West-Vlaamse scale-ups alle kansen bieden, zodat ze zich hier blijvend vestigen. West-Vlaanderen moet zich ook meer op de kaart zetten als scale-upbestemming, zodat we ook buitenlandse groeiers naar hier kunnen halen”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Doorstoten naar de top

Het is al jarenlang de ambitie om ook met West-Vlaanderen door te stoten naar de Europese top qua snelgroeiende ondernemingen. Op Vlaams niveau zijn de voorbije jaren grote stappen vooruitgezet. Sinds begin dit jaar werd een recordhoeveelheid kapitaal opgehaald door startende bedrijven. Onze groeibedrijven vertegenwoordigen een ondernemingswaarde van ruim 32 miljard euro.

Toch blijft Vlaanderen hangen in de middenmoot. We staan slechts op de 12e plaats in Europa als het gaat om aantal nieuwe scale-ups en op de 8e plaats wat betreft opgehaald kapitaal. Vlaanderen beschikt over potentieel grote troeven, maar zette die te zwak in de markt.

Voka is dan ook tevreden dat de Vlaamse regering en FIT met Startup.Flanders één herkenbaar merk oprichten waarmee we de Vlaamse start- en groeibedrijven onder de aandacht kunnen brengen. Het nieuwe merk getuigt van de toegenomen aandacht voor scale-ups van het Vlaamse beleid. Terecht, want snelle groeiers dragen het meest bij aan de netto jobcreatie en zorgen voor de nodige economische dynamiek.

Hinderpalen

Toch blijven er, zeker in West-Vlaanderen, nog hinderpalen: de beschikbaarheid van talent en kapitaal en een vlotte internationale markttoegang. Dat verklaart waarom onze groei relatief achterblijft en we nog niet aan de top staan.

Buitenlandse markten betreden is voor de meeste scale-ups niet zo evident, omdat ze kennis en ervaring missen. Ook het gebrek aan netwerken, partners en kennis van de (handels)cultuur zijn hindernissen. Snelle groei vraagt ook om een aangepaste interne bedrijfsstructuur om de groei duurzaam te verankeren.

Voka begeleidingstrajecten

Voka West-Vlaanderen biedt startende en groeiende ondernemingen alle ondersteuning die ze nodig hebben.

Met onze begeleidingstrajecten Bryo ScaleUp en Accelero ondersteunt Voka West-Vlaanderen zowel jonge als gevestigde ondernemingen die jaarlijks met 20% of meer willen groeien. Tijdens die trajecten focussen we op het uittekenen van een adequate langetermijnstrategie, het oplossen van funding-vraagstukken, de implementatie van een soepele organisatiestructuur en een coherent hr-beleid. Voka West-Vlaanderen maakt groepssessies met andere ambitieuze ondernemers mogelijk en faciliteert individuele coaching door strategie-experten.

Deelnemers zijn unaniem lovend over onze begeleidingstrajecten. Een greep uit de getuigenissen:

  • “Door het traject Accelero te volgen en dankzij het overleg met andere deelnemers had ik de moed om mijn vraagprijzen substantieel te verhogen.”
  • “Voka hielp me om mijn interne organisatie op punt te stellen, waardoor de diverse entiteiten in mijn bedrijf nu meer samenwerken.”
  • “Voor de eerste keer sedert de opstart van mijn bedrijf, en de nieuwe organisatie die ik samen met Voka implementeerde, nam ik op een maandag een dag vrijaf. Het voelde als een bevrijding.”

Een nieuwe groep van Accelero gaat van start op dinsdag 10 mei. Ook in oktober zal een groep starten met het traject Accelero.

Aarzel niet om extra informatie te vragen:

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag