Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Maak nu een duidelijke beheersingsstrategie voor COVID-19 tot aan de zomer

Maak nu een duidelijke beheersingsstrategie voor COVID-19 tot aan de zomer

  • 01/12/2020

We zijn opgelucht dat de niet-essentiële winkels sinds gisteren weer open mogen. Maar er blijft nood aan een gedetailleerd plan tot aan de zomermaanden voor de beheersing van het virus, de teststrategie en de uitrol van de vaccins. Enkel zo kunnen we een derde golf, het bijhorende jojo-effect en onherstelbare economische schade vermijden.

De heropening van de niet-essentiële winkels op een verantwoordelijke en veilige manier is belangrijk om de economische schade te beperken. Het is een opluchting voor de vele winkels en winkelketens, in een cruciale periode waarin ze een groot deel van hun omzet moeten halen. Vandaag lijden deze winkels zware en quasi onherstelbare verliezen, terwijl ze wel nog met grote stockvoorraden zitten. 

Dankzij deze beslissing geven we niet alleen ademruimte aan deze winkels, maar ook aan onze binnenlandse economie, aangezien mensen nu minder snel over de grens zullen gaan winkelen of aankopen doen bij buitenlandse e-commercespelers. Ook voor de vele toeleveranciers van de winkels is dit een opsteker.

Steunmaatregelen versterken

Desondanks blijven heel wat sectoren en zaken gesloten zoals de horeca-, event- en ontspanningssector. Sectoren zoals de reissector, de luchtvaart en anderen, kunnen quasi geen omzet realiseren. Voor deze activiteiten zullen de versoepelingen jammer genoeg ten vroegste na 15 januari kunnen ingaan. Maar dat is natuurlijk nog veraf en intussen moeten deze sectoren proberen te overleven. 
 

Ondernemingen en hun medewerkers moeten nu eindelijk zicht krijgen op de maatregelen die ze kunnen verwachten in de komende maanden.

Niko Demeester

Daarom is het nodig dat de steunmaatregelen voor deze sectoren en bedrijven blijven gelden en versterkt worden. Wellicht zullen er ook bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn voor de liquiditeit – zoals een moratorium voor terugbetaling van kredieten – en voor de solvabiliteit ter ondersteuning van gezonde bedrijven. We verwachten dan ook nieuwe initiatieven van de regeringen op korte termijn.

Langetermijnplan nodig

We blijven echter ook aandringen op een langetermijnplan, dat meer duidelijkheid geeft over de aanpak tot de zomermaanden. Een duidelijke beheersingsstrategie voor de komende 7 maanden is noodzakelijk, zodat de ondernemingen en hun medewerkers nu eindelijk zicht krijgen op de maatregelen die ze kunnen verwachten in de komende maanden. 

Er blijft nood aan een gedetailleerd plan tot aan de zomermaanden voor de beheersing van het virus, de teststrategie en de uitrol van de vaccins. Enkel zo kunnen we een derde golf, het bijhorende jojo-effect en onherstelbare economische schade vermijden.
 

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - salesforce