Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Maak derde prik op de werkvloer mogelijk in strijd tegen corona

Maak derde prik op de werkvloer mogelijk in strijd tegen corona

  • 27/10/2021

We roepen op om een derde prik op de werkvloer mogelijk te maken. Veel vaccinatiecentra zijn gesloten. Een veralgemeende derde prik zal daarom ook via de bedrijven moeten verlopen.

De Vlaamse regering wil alle Vlamingen een derde coronaprik aanbieden. Zo’n derde prik biedt bijkomende bescherming. Werkgevers zijn vragende partij om die derde prik in de onderneming toe te dienen en de vaccinatie-operatie op die manier te versnellen.

“We roepen op om nu reeds werk te maken van de voorbereidingen om een derde prik op de werkvloer mogelijk te maken. Veel vaccinatiecentra zijn ondertussen gesloten en hebben hun oorspronkelijke functie als sporthal of cultuurhuis teruggekregen. Een veralgemeende derde prik zal daarom ook via de bedrijven moeten verlopen. Arbeidsgeneeskundige diensten hebben de nodige ervaring met vaccinaties op de werkvloer” zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Impact van quarantaine

Werkgevers maken zich daarnaast steeds meer zorgen over de stijgende besmettingscijfers bij kinderen die een impact hebben op de ouders. Vanaf 2 besmettingen per klas wordt een hele klas in quarantaine geplaatst. Dat heeft een grote impact op werkende ouders. De quarantaine voor ouders kan oplopen tot meer dan twee weken, terwijl ouders goed beschermd zijn door de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen.

In een periode van grote krapte op de arbeidsmarkt komen de strenge quarantaineregels extra hard aan voor het bedrijfsleven. Voka vraagt zich af waarom de strenge quarantaineregels worden aangehouden voor gezonde en gevaccineerde ouders?

“Dankzij de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen zijn volwassenen goed beschermd tegen covid-19. Voka vraagt zich af waarom gevaccineerde volwassenen zonder symptomen nog steeds in quarantaine worden geplaatst terwijl de vaccinatiegraad bij volwassenen erg hoog is?”, zegt Hans Maertens.

Telewerk

Dat het overlegcomité heeft beslist dat telewerk waar het kan opnieuw wordt aanbevolen, maar niet verplicht wordt, is dan weer een goede zaak. En ook dat er geen verplichte registratie van het telewerk komt. Want bedrijven zijn niet de bron van de stijgende besmettingen.

“Werkgevers behouden de vrijheid om een eigen passend coronabeleid te voeren en de arbeidsorganisatie in eigen handen te houden. Bedrijven zijn en blijven de eerste verantwoordelijken voor de veiligheid en de gezondheid op de werkvloer”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
 

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel