Skip to main content
  • Nieuws
  • Luxemburg: nu ook strengere detacheringsrichtlijnen!

Luxemburg: nu ook strengere detacheringsrichtlijnen!

  • 26/01/2018

Veel ondernemers worden geconfronteerd met de administratieve en financiële impact van de wet Macron. Een belangrijke wijziging staat overigens gepland voor maart 2018, Voka - Kamer van Koophandel West - Vlaanderen volgt dit dossier op de voet.

Wat velen nog niet weten is dat de Europese detacheringsrichtlijn nu ook in Luxemburg verstrengd wordt toegepast!

Er zijn een aantal parallellen met Frankrijk: zo moet er ook een voorafgaandelijke elektronische aangifte gebeuren bij de Luxemburgse arbeidsinspectie. Die elektronische aangifte is gekoppeld aan een ‘sociale badge’ met QR-code. De gedetacheerde werknemers moeten die badge kunnen voorleggen aan de sociale inspectie bij controle.

Men moet ook, net zoals voor Frankrijk, een vertegenwoordiger in Luxemburg aanstellen als verbindingsinstantie tussen de Luxemburgse autoriteiten en het bedrijf in kwestie.

Maar er zijn ook verschilpunten: zo is er geen aparte toepassing voor de transportsector in Luxemburg en moet dus voor elk transport een detacheringsaangifte gedaan worden. In Frankrijk is een transportattest voor 6 maanden beschikbaar (voor wie over een transportvergunning beschikt).

Voor meer informatie kan u terecht op de officiële website.

U kan ook altijd contact opnemen met daphne.renier@voka.be. Getuigenissen worden vertrouwelijk behandeld en kunnen aangekaart worden bij de bevoegde instanties.

Contactpersoon

Daphne Renier

Kennis & advies/Internationaal ondernemen