Skip to main content
  • Nieuws
  • Luchthavengemeenschap Brussels Airport wenst federale en gewestelijke beleidsmakers deugddoende en verhelderende paasvakantie toe

Luchthavengemeenschap Brussels Airport wenst federale en gewestelijke beleidsmakers deugddoende en verhelderende paasvakantie toe

  • 31/03/2017

Met een paasvakantie voor de boeg waarin er opnieuw passagiersrecords sneuvelen en ook de luchtvracht groeicijfers blijft optekenen, doet de luchthavengemeenschap een oproep aan de regeringsleiders. “Het is duidelijk dat onze nationale luchthaven floreert. Na de paasvakantie loopt echter de termijn van 60 dagen af waarin een akkoord gevonden kon worden vooraleer het aantal geluidsboetes meer dan vervijfvoudigt. Gebruik de komende weken nog om rust te brengen in het dossier en geef de nationale luchthaven en daardoor ook duizenden nieuwe jobs alle groeikansen”, zegt Geert Keirens, coördinator van het initiatief ‘Keep Our Airportjobs’

De luchthavengemeenschap hoopt dat de paasvakantie voor wat bezinning kan zorgen bij de gewestelijke en ook de federale beleidsmakers. “Na onze actie bij de kabinetten van de regeringsleiders in februari, is het redelijk stil geweest in de media. Achter de schermen werd er echter wel stevig werk verricht in de verschillende werkgroepen. Hopelijk zien onze beleidsmakers de urgentie in en brengen de discussies over de geluidsnormen en de Vliegwet een positief resultaat met zich mee. Enkele dagen na de paasvakantie loopt immers de termijn af van 60 dagen waarin er geen boetes geïnd zouden worden”, aldus Geert Keirens. “Zonder akkoord zal het aantal boetes voor geluidsoverlast meer dan vervijfvoudigen, waardoor luchtvaartmaatschappijen ons land zullen verlaten. We moeten de luchtvaartmaatschappijen eindelijk zekerheid kunnen bieden.”


Luchthaven op recordkoers in 2017

Er sneuvelen opnieuw records op de nationale luchthaven. Nooit eerder werden er meer passagiers verwelkomd in januari als dit jaar. Februari zat net onder het vorige record van 2016, maar zonder het schrikkeldageffect zou er ook dit jaar een record gesneuveld zijn. Voor de komende paasvakantie worden er opnieuw recordcijfers verwacht. Een teken dat deze kostbare motor van jobs gekoesterd moet worden. Maar om die groei te bestendigen, hebben de spelers op de luchthaven rechtszekerheid nodig.


Breng extra jobs niet in gevaar

“De absolute topdag, maandag 3 april, is het ongeveer een jaar geleden dat de luchthaven opnieuw haar deuren opende voor het passagiersvervoer. Qua symboliek kan dat tellen, we staan er terug.”, zegt Geert Keirens. “Niet alleen voor de passagiers trouwens, ook voor het vrachtvervoer blijven de positieve cijfers elkaar opvolgen. Vorig jaar werd er bijna 500.000 ton vervoerd, goed voor ongeveer 5000 directe jobs op de luchthaven. Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar kenden we al een groei van 14,6%, wat ook nog extra arbeidsplaatsen met zich mee zal brengen.

Dit groeipotentieel mag niet gefnuikt worden door de beperkende maatregelen die we in de voorbije weken en maanden links en rechts hebben zien opduiken. We moeten volop de kaart durven trekken van duurzame groei. Beperkingen zijn een laatste redmiddel, maar er zijn absoluut minder drastische maatregelen die de 20.000 directe en 40.000 indirecte jobs niet in gevaar brengen.”
 

Contactpersoon

Het groeipotentieel op de luchthaven mag niet gefnuikt worden door de beperkende maatregelen die we in de voorbije weken en maanden links en rechts hebben zien opduiken.

Proximus