Skip to main content
  • Nieuws
  • Luchthavengemeenschap Brussels Airport smeekt om oplossing voor Brusselse geluidsnormen

Luchthavengemeenschap Brussels Airport smeekt om oplossing voor Brusselse geluidsnormen

  • 08/02/2017

letuskeepourairportjobs - campagnebeeldDe Brusselse geluidsnormen bedreigen op zeer korte termijn duizenden jobs op Brussels Airport. Zonder oplossing zal het aantal boetes voor luchtvaartmaatschappijen op 22 februari minstens vervijfvoudigen, waardoor een onhoudbare situatie voor deze maatschappijen ontstaat en zij zich genoodzaakt zien naar buitenlandse luchthavens te trekken. De bijhorende jobs nemen ze uiteraard mee en Brussels Airport blijft met lege handen achter. De voltallige luchthavengemeenschap verzet zich tegen deze politiek kafkaiaanse situatie en heeft zich verzameld onder de slogan ‘Let us keep our airport jobs’. De 20.000 luchthavenmedewerkers, vakbonden, werkgevers en vakverenigingen slaan de handen in elkaar en voeren de komende weken actie om beleidsmakers te sensibiliseren om een politieke oplossing te vinden zodat deze 20.000 mensen hun geliefde job kunnen behouden.

Zeker 20.000 hebben een job bij een van de 260 bedrijven op Brussels Airport. Nog eens 40.000 jobs worden gecreëerd met dank aan de luchthavenactiviteiten, bijvoorbeeld in de toeristische sector en in de horeca. Daarmee is Brussels Airport de tweede economische motor van het land. Deze belangrijke pool van werkgelegenheid wordt echter bedreigd door politici wiens kiezers net veel te winnen hebben bij de vele arbeidsplaatsen. Het Brusselse Gewest vaardigde een nultolerantie voor haar geluidsnormen uit, waardoor luchtvaartmaatschappijen geconfronteerd worden met 5,5 keer meer boetes die kunnen oplopen tot 62.000 euro per vlucht. En dit terwijl die maatschappijen de richtlijnen volgen van Belgocontrol, een federale overheidsdienst. “Luchtvaartmaatschappijen vragen zich af of het nog wel wenselijk is om vanop Brussels Airport te vliegen. Enkelen zijn al naar het buitenland verhuisd, de bijhorende jobs natuurlijk ook. Indien er niets verandert, staan op korte termijn duizenden jobs op de helling”, zegt Geert Keirens, coördinator voor #keepourairportjobs.

 

Brede alliantie pleit voor jobbehoud

Het gebrek aan een stabiel wettelijk kader en de recente beslissing van de Brussels regering zet veel kwaad bloed bij de luchthavengemeenschap. Niet alleen de medewerkers van de luchthaven maar ook de vakbonden, de werkgevers en de vakorganisaties hebben zich verenigd en voeren de komende weken samen actie om een oplossing bij de beleidsmakers te vragen.

Op de nationale luchthaven verdienen Belgen van iedere achtergrond, vanuit elk deel van het land en van alle opleidingsniveaus hun brood. “Er werken niet alleen Vlamingen op de luchthaven maar ook meer dan 3.000 Brusselaars. Er werken zelfs meer collega’s uit Brussel en Wallonië op Brussels Airport dan op de luchthavens van Luik en Charleroi samen. Voor iedere job op de luchthaven, komen er elders in het land ook twee jobs bij. Wij zijn allemaal trots op onze job en op onze luchthaven, die de voorbije jaren meermaals uitgeroepen werd tot beste luchthaven ter wereld, zowel voor vracht als voor passagiers. We doen dan ook een warme oproep naar iedereen die ooit via Brussels Airport heeft gereisd, of er familieleden of vrienden ging uitzwaaien of verwelkomen, om ons te steunen”, aldus Geert Keirens.

Werknemers dragen vanaf vandaag een button met de slogan “Let us keep our airport jobs”. Een variant op de slogan ‘I ♥ my airport job’ van iets meer dan 10 jaar geleden, maar vooral ook een noodkreet. Iedereen kan zijn steun betuigen op de website www.keepourairportjobs.be door de online petitie te tekenen, of een boodschap te posten op Facebook en Twitter met de hashtag #keepourairportjobs.

 

Dringende oproep aan alle politieke partijen en verantwoordelijken

“Van een federale regering die inzet op ‘jobs, jobs, jobs’, hopen we dat ze de huidige jobs veilig stelt en haar belofte uit het regeerakkoord snel nakomt om een stabiel en coherent juridisch kader in te voeren zodat Brussels Airport op een normale manier kan functioneren. Politieke partijen die steeds pleiten voor jobbehoud en werkzekerheid, die op de barricaden staan wanneer Belgische banen naar het buitenland verhuizen, mogen niet lijdzaam toezien hoe onze jobs wegvloeien naar de buurlanden. Wij houden van onze luchthaven en van onze jobs. We hopen nu op brede steun om deze jobs te behouden en op wijze beslissingen van onze politieke verkozenen”, besluit Geert Keirens.

Contactpersoon

Proximus