Skip to main content
  • Nieuws
  • “Loodsen en sluiswachters gijzelen onze economie”

“Loodsen en sluiswachters gijzelen onze economie”

  • 18/09/2018

De loodsen en sluiswachters hebben sinds gisterenavond het werk neergelegd. De vakbonden van de maritieme diensten voeren hiermee op verschillende plaatsen actie tegen de hervormingsplannen van Vlaams minister Liesbeth Homans. Voka noemt de staking onverantwoord. “Deze actie breng immense schade toe aan onze economie. Niet alleen de havens zijn hierdoor geblokkeerd ook de binnenwateren delen in de klappen. Dit is de zoveelste onverantwoorde actie van de vakbonden, ze gijzelen onze economie en brengen de jobs van duizenden werknemers in gevaar,” aldus Niko Demeester, secretaris-generaal van Voka.

De schade van de stakingsactie van de loodsen op oHaven van Antwerpennze economie is enorm. Na de droogte en de daaropvolgende laagwatertoestanden zorgen de acties van de loodsen en sluiswachters voor aanzienlijke blokkades en vertragingen in het bevoorradingssysteem. De betrouwbare binnenvaart komt hiermee onder druk te staan. “We willen steeds minder vrachtwagens op de weg, het alternatief hiervoor is de waterweg. De onverantwoorde acties van de vakbonden brengt het imago van de binnenvaart ernstige schade toe. Daarenboven krijgen we nu al melding van heel wat bedrijven die hun productieprocessen moeten vertragen of zelfs helemaal stilleggen. Voor veel bedrijven is dit een regelrechte ramp,” aldus Niko Demeester. “Daarenboven komt de positie van onze havens als economische poorten onder druk te staan. Dit is de zoveelste actie van de loodsen, dit brengt niet alleen economische schade met zich mee maar ook blijvende imagoschade.”

Voka vraagt dan ook de acties meteen stop te zetten. “Een uur blokkade van de Antwerpse haven kost meer dan 1 miljoen euro. Daarnaast worden ook de havens van Zeebrugge, Gent en Oostende getroffen. Als de acties niet meteen stoppen dan zal de schade niet te overzien zijn. Onze havens staan in voor duizenden jobs, de vakbonden zetten dit alles op het spel.”

Tom Demeyer - Woordvoerder Voka - tom.demeyer@voka.be - 0472 84 15 99
IMU Multiburo
Imu Salesforce
ING
SD  Worx