Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Logistieke sector Vlaams-Brabant onder druk: transformatie dringt zich op

Logistieke sector Vlaams-Brabant onder druk: transformatie dringt zich op

  • 31/03/2023

6 logistieke topbedrijven tonen voorbeeld en zetten deur open voor sectorgenoten in nieuw Voka-traject

Transformatie van logistieke processen, dat is de structurele oplossing voor de uitdagingen waar de logistieke sector in Vlaams-Brabant mee kampt. Digitalisering, automatisering, gebruik van data en autonome voertuigen moeten het tekort aan arbeidskrachten in logistiek opvangen en milieu- en mobiliteitsproblemen helpen opvangen. Om bedrijven de weg te tonen, organiseert Voka – KvK Vlaams-Brabant een reeks bezoeken bij Vlaams-Brabantse topbedrijven die uitblinken in innovatieve en slimme logistieke processen.

Met de krappe arbeidsmarkt, milieuproblematiek en mobiliteit kampt de logistieke sector vandaag met grote uitdagingen. Vlaams-Brabant is dankzij haar centrale ligging aan de belangrijkste (inter)nationale verkeersassen dé logistieke regio bij uitstek en voelt deze problemen daarom des te meer. “De logistieke sector is belangrijk voor Vlaams-Brabant en Vlaams-Brabant is belangrijk voor de logistieke sector”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder bij Voka – KvK Vlaams-Brabant. “Logistiek vertegenwoordigt maar liefst 35.000 jobs in onze regio. Nationaal is de sector goed voor bijna 10% van het BBP. Maar deze problematieken zetten een rem op de groei van onze bedrijven. We moeten dus op zoek naar oplossingen en die liggen er in een transformatie van de logistieke processen.”

Binnenkijken bij straffe bedrijven

Die transformatie lijkt soms moeilijker of uitdagender dan ze misschien is, en daarom wil Voka – KvK Vlaams-Brabant logistieke bedrijven inspireren en stimuleren door bij grote spelers die al zo’n proces doormaakten, binnen te kijken. In een uniek traject van 6 sessies brengen deelnemers een bezoekje aan DHL, Duracell, SES Vanderhave, Colruyt Group, Ziegler en Port of Antwerp. Op het programma staan topics als robotica, artificiële intelligentie, autonome voertuigen, drones, datagebruik en duurzaamheid.

“Onder het motto ‘zien eten, doet eten’ geloven we dat door te zien hoe anderen het aanpakken, je zelf ook sneller zal durven transformeren. Bovendien is een hecht netwerk met daarin sector- en lotgenoten onbetaalbaar. Met de hulp van VLAIO en Smart Hub Vlaams-Brabant konden we dit realiseren. Het is een unieke kans die voor het grijpen ligt”, besluit Kris Claes.

6 logistieke topbedrijven

Contactpersoon

Melissa Sente

Adviseur Digitalisatie & Innovatie

Proximus