Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Logistiek en e-commerce kraken of maken onze Belgische bedrijven

Logistiek en e-commerce kraken of maken onze Belgische bedrijven

  • 13/04/2021

Op 18 mei vindt de tweede online editie van Verderkijkers plaats, een initiatief van Voka Vlaams-Brabant. Onderwerp van dit community-event? Logistiek en hoe dit voor bedrijven een gamechanger kan zijn. Dat lijkt voor veel bedrijven ver van hun bed te liggen, geeft Joël Dewalheyns, adviseur digitalisering en innovatie bij Voka Vlaams-Brabant toe, maar: “Ben je een bedrijf dat producten levert aan klanten – particulieren of professionelen – dan is een state of the art logistieke organisatie een cruciaal aspect voor een positieve klantenbeleving en bij uitbreiding voor de groei van je onderneming. Denk maar aan de steeds grotere impact van e-commerce.” Tijdens Verderkijkers bieden inspiratiesessies en actuele bedrijfscases de nodige tools aan ondernemers om hun bedrijf futureproof  uit te bouwen.

Een efficiënte logistiek – supply chain, warehousing en distributie – is een gamechanger voor elke onderneming, want we staan voor belangrijke uitdagingen, stelt Verderkijkers-organisator Joël Dewalheyns. “Is het mogelijk om onze drang naar het onmiddellijk ontvangen van onze bestelling te verzoenen met duurzaam transport binnen onze bestaande (weg)infrastructuur? Is het nuttig om één grote opslagplaats te hebben of voorzie je best hubs over het hele land? Is de huidige manier van consumeren aan de bodemprijzen van vandaag nog langer houdbaar of zal de consument (meer) moeten betalen voor de geleverde service? En hoe maken we het verschil met buitenlandse bedrijven?”

De maatschappelijke rol van logistiek

Deze uitdagingen gaan gelukkig gepaard met voortdurende verandering en innovatie. De nieuwste trends en toepassingen in logistiek zijn slim, hoogtechnologisch en kostenefficiënt. Denk maar aan de inzet van drones in magazijnen, duurzame stadsdistributie of het gebruik data en AI in combinatie met apps. Dat geldt voor grote, maar evenzeer voor kleine bedrijven. Zo kan de logistiek als kloppend hart van een veranderend commercieel landschap een positieve impact genereren. 

“Het is rond deze thematiek dat we het programma van Verderkijkers opbouwden”, aldus Dewalheyns. “Ann Vereecke, professor aan de Vlerick Business School en UGent en een autoriteit op vlak van logistiek en supply chain, opent het event. Tijdens haar lezing bekijkt ze de maatschappelijke rol van logistiek: moet het allemaal just-in-time, gaan duurzaamheid en efficiëntie hand-in-hand, hoe ziet het ideale stockbeheer er uit, welke technologie is er en hebben we nodig? Maar ook: welke competenties heeft de toekomstige logistieke medewerker nodig?”

Inspirerende bedrijfscases

Na de keynote starten er 3 inspiratiesessies met elk een specifiek onderwerp: supply chain, warehousing en distributie & transport. “De inleiding gebeurt door straffe sprekers uit die domeinen waarna de ‘theorie’ aangevuld wordt door bedrijfscases. We brengen onder andere de aanpak van Solucious, Air Cargo Belgium, Flanders Make of Intermodalics. Deze sessies zijn het uitgelezen moment om je eigen werking aan te spiegelen”, licht Dewalheyns toe.

Gamechanger voor elk type bedrijf?

Eindigen doet Verderkijkers met een debat dat draait rond de vraag of en hoe logistiek jouw bedrijf kan maken of kraken, ongeacht de grootte. “Een betere, moderne logistieke organisatie kan zorgen voor groei en betere business voor alle soorten bedrijven in alle sectoren,” stelt Dewalheyns. “Maar hoe je daar moet geraken, daar gaan Ann Vereecke, Eric Verlinden (VIL), Ann Schevenels (provincie Vlaams-Brabant) en Koen Gouweloose (Worldwide Flight Services) over in debat.”

“Waarom een ondernemer dit event zou moeten bijwonen? Omdat we cruciale inzichten uit de industrie koppelen aan de nieuwste trends en toepassingen in logistiek. Die combinatie zorgt dat we dit onderwerp concretiseren in iets dat daadwerkelijk een grote impact kan hebben op de bedrijfsvoering van elk bedrijf dat te maken heeft met ook maar een minimum aan goederenstromen. Bovendien, wie kijkt er niet graag verder dan vandaag? De toekomst van logistiek is slim, hoogtechnologisch en kostenefficiënt en dat maken we tijdens Verderkijkers duidelijk.”

 Info en tickets

partners

Contactpersoon

Joël Dewalheyns

Adviseur Innovatie & Digitalisatie

Proximus