Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Limburgse bedrijven kunnen crisis in kinderopvang mee oplossen"

"Limburgse bedrijven kunnen crisis in kinderopvang mee oplossen"

  • 17/05/2023

tekst

Voor elke 100 Limburgse kinderen zijn er maar 40 opvangplaatsen in kinderopvanginitiatieven in Limburg. Een crisis in de kinderopvang betekent een crisis voor de economie. Want als ouders geen opvang vinden dan kunnen ze ook niet werken. Nu al is een gebrek aan kinderopvang een van de meest voorkomende redenen voor jonge ouders om niet naar het werk te komen. Door de krapte op arbeidsmarkt wordt dit probleem nog groter aangezien onze bedrijven in Limburg geen mensen kunnen missen. Vanuit Voka – KvK Limburg hebben we al enkele maanden geleden aan de alarmbel getrokken, en ondertussen hebben we een oplossing klaar.

Wat stellen we voor? 

Voka - KvK Limburg stelt voor dat bedrijven kinderopvangplaatsen kunnen financieren bij bestaande kinderdagdagverblijven. Het gaat hierbij om bijkomende plaatsen, dus niet om bestaande kindplaatsen. 

Welk probleem lost dit op? 

Vandaag zijn er te weinig kindplaatsen in Vlaanderen en Limburg. We hebben een tekort van zo’n 7000 plaatsen. De extra plaatsen gefinancierd door bedrijven zouden zorgen voor bijkomende capaciteit en op die manier de grote druk op de kinderopvang wat verlichten. 

Bedrijven zijn naarstig op zoek naar extra medewerkers, een grote uitdaging gezien de structurele krapte op de arbeidsmarkt. Door kinderopvang te garanderen aan toekomstige medewerkers bieden bedrijven een bijkomende voordeel aan medewerkers. 

Door bijkomende plaatsen in de kinderopvang zullen mensen die vandaag noodgedwongen thuisblijven om voor kleine kinderen te zorgen makkelijker de stap kunnen zetten naar de arbeidsmarkt. 

We willen het fiscaal voordeel van zo'n 9000 euro (dat vandaag al bestaat) per kinderopvangplaats gebruiken om bedrijfsopvang te voorzien in samenwerking met bestaande aanbieders. Bedrijven en kmo's kunnen zo een of meerdere plaatsen financieren die dan gepoold worden door bestaande kinderopvanginitiatieven die de extra plaatsen inrichten.

Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging Voka - KvK Limburg

Mag het vandaag nog niet? 

Vandaag mogen bedrijven bedrijfsopvang organiseren, vaak op hun eigen terreinen of in hun kantoren. Rechtstreeks plaatsen in bestaande kinderdagverblijven financieren kan nog niet. 

Win-win 

De overheid heeft het financieel lastig en kan niet zomaar massaal bijkomende plaatsen bijcreëren. Ons voorstel biedt perspectieven om snel en met een beperkte impact op de overheidsfinanciën nieuwe plaatsen te openen. 

Bedrijven in Limburg die investeren in bijkomende plaatsen kunnen deze kosten fiscaal inbrengen, zoals het ook vandaag al kan met investeringen in bedrijfsopvang. 

Over hoeveel plaatsen kan dit gaan? 

Dat is nog moeilijk om te zeggen. Het enthousiasme bij de bedrijven is er. Maar we moeten samen met de bevoegde ministers bekijken hoe we dit concreet kunnen maken zodat dit echt interessant wordt voor zoveel mogelijk bedrijven. 

Contactpersoon

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging