Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Limburgse bedrijven kiezen voluit voor duurzame bedrijfsvoering

Limburgse bedrijven kiezen voluit voor duurzame bedrijfsvoering

  • 09/02/2023

persbericht

Limburgse bedrijven volgen steeds vaker een duurzaamheidstraject. Dat blijkt uit cijfers van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). "Via het VCDO krijgen ze een actieplan op maat en reiken we hen de handvatten aan om vervolgens zelf een duurzaamheidsbeleid uit te stippelen", zegt Cathérine Dreesen, directeur duurzaam ondernemen van Voka - KvK Limburg. Een van die bedrijven is Power Tools Distribution in Hoeselt. “Wij zijn een Zweeds bedrijf”, zegt plant manager Kurt Andries. “Duurzaamheid zit in onze genen.”

Er zijn steeds meer bedrijven in Limburg die een duurzaamheidstraject volgen in het kader van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Vorig jaar werden 63 certificaten uitgereikt aan bedrijven die er zich toe verbonden hebben om de zogenoemde Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties toe te passen. In 2018 kregen 14 Limburgse bedrijven een certificaat. In 2020 waren het er al 43.

De Sustainable Development Goals hebben betrekking op 17 thema’s, zoals waardig werk, armoedebestrijding, klimaatactie, onderwijs, gelijke kansen voor iedereen, duurzame productie en consumptie, schone en betaalbare energie en gezondheidszorg voor iedereen. “We hebben de voorbije jaren een verdubbeling van de instroom gehad”, zegt Cathérine Dreesen van Voka - KvK Limburg. “Het is nochtans geen vrijblijvend traject. Het traject loopt over verschillende jaren en wordt elk jaar geëvalueerd. Het vraagt heel wat inzet.”

Actieplan

Er zijn steeds meer bedrijven geïnteresseerd in duurzaamheid. “Maar ze weten niet altijd hoe”, zegt Dreesen. “Via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen krijgen ze een actieplan op maat en reiken we hen de handvatten aan om vervolgens zelf een duurzaamheidsbeleid uit te stippelen, waardoor ze hun bedrijfsvoering kunnen vergroenen en optimaliseren.” Er zijn drie soorten certificaten: SDG Pioneer, SDG Champion en SDG Ambassador. Negen bedrijven haalden al het Champion-niveau, drie van hen zitten momenteel in het hoogste traject.

“De medewerkers willen steeds vaker weten of een bedrijf werkt aan duurzaamheid, zo wordt het thema ook steeds belangrijker in het aantrekken van mensen"

Cathérine Dreesen, directeur duurzaam ondernemen Voka - KvK Limburg

Uit cijfers van Voka - KvK Limburg blijkt dat één op de vijf Limburgse bedrijven duurzame investeringen plant. “De energie- en inflatiecrisis hebben bedrijven doen beseffen dat duurzaam ondernemen niet alleen kostenbesparend is, maar ook zorgt voor betere processen, producten en leidt tot innovatie”, vindt Cathérine Dreesen. “Ook de medewerkers willen steeds vaker weten of een bedrijf werkt aan duurzaamheid, zo wordt het thema ook steeds belangrijker in het aantrekken van mensen. Bovendien wordt het een belangrijk criterium in de keuze van leverancier en klant. Tot slot is het cruciaal zich voor te bereiden op de komende verplichte duurzaamheidsrapportage.”

Atlas Copco

Een van de bedrijven die zich voortaan SDG Pioneer mag noemen, is Power Tools Distribution in Hoeselt, het logistieke centrum van Atlas Copco. “Als onderdeel van Atlas Copco dragen wij duurzaamheid hoog in het vaandel”, aldus general manager Kurt Andries. “Dit brengen we in praktijk met concrete actieplannen rond het verminderen van onze lokale energie-voetafdruk, het reduceren van de CO2-uitstoot van het transport en onze duurzame verpakkingsstrategie.”

In het kader van het Voka-traject ‘Duurzaam Ondernemen’ werd in Hoeselt onder meer geïnvesteerd in de opvang van regenwater, zodat het extern watergebruik met 34 procent werd verminderd. Voorts werd ook het energieverbruik verlaagd, werd de verpakking geoptimaliseerd en werd gekozen voor multimodaal transport. “Op die manier zijn we erin geslaagd onze CO2-uitstoot met 60 procent te verlagen ten opzichte van 2016”, aldus Kurt Andries. Het bedrijf investeerde ruim een miljoen euro in duurzaamheid. Bij Power Tools werken 250 mensen. Er zijn een twintigtal vacatures.

Binnen de SDG’s gaat ook veel aandacht naar maatschappelijke betrokkenheid. Dat vertaalde zich in activiteiten rond levenslang leren, engagement in duurzame projecten, algemeen welzijn en samenwerken met maatwerkbedrijven. “De voorbije jaren hebben we meer dan 30 verschillende projecten gerealiseerd”, stelt Kurt Andries. “Vele kleine initiatieven maken samen een groot verschil. Door klein te beginnen, maar wel op verschillende fronten, gaan we stap voor stap vooruit.”

Een duurzaam actieplan op maat? Dan is ons VCDO iets voor jou!

Contactpersonen

Ilse Briers

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Cathérine Dreesen

Directeur internationalisatie & innovatie