Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Limburgs aanbod van duaal leren moet beter” 

“Limburgs aanbod van duaal leren moet beter” 

  • 09/08/2019

Vanaf volgende schooljaar bieden de Limburgse secundaire scholen 110 opleidingen duaal leren aan. Dat is de helft minder dan de meeste andere provincies. “De opleiding logistiek wordt maar in drie scholen aangeboden, hoewel de hier erg veel werkgelegenheid is”, zegt Kris Claes, directeur belangenbehartiging en talent van Voka – KvK Limburg. 

Het Belang van Limburg keek deze week naar de duale opleidingen die vanaf september aangeboden worden. De cijfers van onze provincie verbleken als we de vergelijking maken met Antwerpen, West-Vlaanderen of Oost-Vlaanderen:

grafiek
Geprogrammeerde duale opleidingen per provincie


Groeikansen in logistieke sector

“Logistiek is bijvoorbeeld een opleiding met zeer veel kans op werk. Maar die opleiding kan je
in Limburg maar op drie plaatsen volgen: Go Next Hasselt, Atlas Genk en Syntra”, zegt Kris Claes in het Belang van Limburg. “Nochtans zijn de vacatures in die sector tussen januari 2015 en januari 2019 met maar liefst 170 procent gestegen,in Vlaanderen werd een stijging van 130% vastgesteld.  In Limburg hebben we dus een stijging van 40% ten opzichte van Vlaanderen. We hebben veel logistieke bedrijven in onze provincie, drie scholen is dus lang niet genoeg.”

“In Limburg kenden de vacatures in de logistieke sector een stijging van 40% ten opzichte van Vlaanderen. Drie scholen met een duale opleiding logistiek is dus lang niet genoeg.” 

Bovendien zijn er ook veel meer opleidingen nodig in het TSO. Het beleid en scholenkoepels moeten beter kijken naar wat de arbeidsmarkt nodig heeft. Voorlopig zien de cijfers er zo uit: 

grafiek2
Duaal leren per richting in Limburg

*de totalen kunnen afwijken van de som van de rijwaarden aangezien sommige duale opleidingen zowel in Syntra als in de secundaire scholen gegeven worden.


Wij steken hiervoor de hand uit, we willen graag scholen en bedrijven samenbrengen”, zegt Kris Claes. Voka – KvK Limburg lanceerde voor het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs alvast een nieuw project in het kader van een ESF-oproep. Hiermee wil het trajecten van duaal leren mee kwalitatief vorm geven en zorgen voor een succesvolle implementatie door scholen en bedrijven.

Conclusie

Concreet stelt Voka – KvK Limburg de volgende maatregelen voor om de achterstand in te halen: 

•    Extra sensibilisatie naar ouders en leerlingen
•    Valorisatie van duale opleidingen
•    Duaal opleidingsaanbod breder programmeren over verschillende scholen in Limburg cfr. andere provincies
•    Extra programmatie van duale TSO-opleidingen
•    Meer duale opleidingen in de logistieke sector