Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ligt de bodem van de laagconjunctuur achter ons?

Ligt de bodem van de laagconjunctuur achter ons?

  • 21/01/2024

De economische situatie in onze regio lijkt niet verder te verslechteren, dat blijkt uit de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Ondernemers hopen de komende maanden uit het lange en diepe conjunctuurdal te klimmen. 

De positiefste ondernemers vinden we terug in de dienstverlening aan bedrijven. Bedrijven in de transport-, verhuur- en informaticasector tekenden terug optimistische vooruitzichten op, maar ook daar is er tot nu toe een vertraging in de activiteit. In de industrie lijkt de afgelopen maanden een bodem gevonden. Een sterk verlaagd productietempo brengt de afgewerkte goederen terug in lijn met de gedaalde vraag. Toch zijn er voor de industrie nog donderwolken. De orderboeken blijven  verder leeglopen en zeker uit het buitenland komen bitter weinig bestellingen binnen. Dit komt door een verslechterde concurrentiepositie.

De Nationale Bank voorspelt dat het Belgische bbp dit jaar met 1,3% zal groeien. De Wereldbank schuift voor de hele wereld een economische groei naar voren van nauwelijks 2,4%. Het derde opeenvolgende jaar waar de economische groei vertraagde. 

Bekijk hier alle grafieken

Vragen, opmerkingen of wil je deelnemen aan de enquête van de Nationale Bank: Christophe.bellens@voka.be

Contactpersoon

Christophe Bellens

Stafmedewerker Belangenbehartiging

AW_Welt_6stappenplan