Skip to main content
  • Nieuws
  • Lessen in ondernemerschap: Rudi Cleymans, Syneton

Lessen in ondernemerschap: Rudi Cleymans, Syneton

  • 01/06/2021

Syneton, marktleider in kantoorbeheer voor accountants,werd overgenomen door de Scandinavische multinational Visma. Voor Rudi Cleymans, die net dit jaar het twintigjarig bestaan van Syneton viert, vormt de overname het sluitstuk van twintig jaar ondernemerschap. En het begin van iets nieuws. 
 

Rudi Cleymans werkt graag vanuit Marbella:

De sprong die de digitalisering het afgelopen jaar heeft gemaakt, is fantastisch."

Het levenspad van Rudi Cleymans leidde hem niet meteen naar de bedrijfswereld. “Er was veel werkloosheid in de jaren zeventig. Zekerheid was heel belangrijk. Ik heb hard gewerkt om binnen te geraken op de Koninklijke Militaire School. Uit duizenden inschrijvingen selecteerden ze 150 kandidaten. Op dat moment was het leger voor mij de gouden kooi waarmee ik mijn gezin een mooi leven kon bieden.” In het leger specialiseerde hij zich in informatica en groeide door van onderluitenant naar majoor. Toch gooide hij na iets meer dan twintig jaar de hand[1]doek in de ring. “Mijn vrouw had enkele jaren voordien het accountantskantoor Leo Noëth overgenomen. Onze dochters waren nog heel klein en ons leven super[1]druk. Ik heb op dat moment beslist om als huisman voor de kinderen te zorgen”, vertelt Rudi. “Het was de tijd van Mieke Vogels, die thuis ook een Nieuwe Man had (lacht). Toch was het allesbehalve evident om mijn carrière op te geven.” Om zijn vrouw te helpen in haar kantoor, zette hij zijn IT skills in. “Zowat alles in het beheer van een kantoor liep nog manueel. Met Ortwin Van Leuven, die samen met mij aan een project in het leger had gewerkt, bekeek ik hoe dat geautomatiseerd kon worden. Dat liep zo goed dat we ook andere accountants wilden helpen. Mijn eerste demo was meteen een schot in de roos. Het automatiseren van processen als tijdsregistratie, facturatie, taakopvolging, maar dan specifiek voor een accountantskantoor, bleek een gat in de markt.

Netwerken

Dat gat in de markt betekende meteen ook de start van Syneton in 2001. “Zakendoen en ondernemen had ik nooit van dichtbij meegemaakt, ik kende er niks van. Ik had geen geld om een zaak op te starten, ik kwam echt van nul. Na een bezoekje van accountmanager Peter van Doninck sloot ik me bij Voka aan. Ik ben direct een Plato-sessie gaan volgen. Daar heb ik mijn eerste netwerk uitgebouwd. De informele gesprekken die ik daar had, hebben de basis voor mijn ondernemerschap gelegd en me geleerd dat je netwerk uitbouwen de allerbelangrijkste stap is die je als ondernemer moet zetten.”

The why

In vennoot Ortwin Van Leuven vond hij een goede partner om Syneton verder uit te bouwen. “Onze samenwerking is altijd fantastisch geweest. Je moet daarom elkaars deur niet platlopen, maar we hebben een blindelings vertrouwen in elkaar. Ortwin deed de technische kant, ik het commerciële luik en het leidinggeven. Dat had ik in het leger geleerd. Ik heb nooit op mijn strepen moeten staan daar, mijn talent was mij te omringen door mensen die het beter weten of kunnen dan mij. Hen de middelen geven die ze nodig hebben om hun job beter te kunnen uitoefenen.” Samen hadden de twee partners de ambitie om het leven van accountants te vergemakkelijken. “De why van wat je doet, moet goed zitten. Het leven is te kort om tegen je goesting te gaan werken.”

 

 

RudiCleymansOrtwinVanLeuven

De samenwerking met Ortwin Van Leuven is altijd fantastisch geweest. je moet daarom elkaars deur niet platlopen, maar we hebben een blindelings vertrouwen in elkaar."

Moonshots

Syneton groeide uit tot marktleider in België en Luxemburg. Maar plots keerde het geluk. Net op het moment dat in 2008 een grote financiële crisis woedde, bouwde Syneton in Bornem een state of-the-art kantoor. “We konden op een bepaald moment bijna onze eigen rekeningen en mensen niet betalen. Ondernemerschap gaat niet alleen over groeien en over rozen. Er zijn zeker ook dieptepunten geweest. Net dan moet je doorzetten en met nieuwe ideeën komen. Out of the box denken. Dat is ons gelukt. En als ik het kan, kan iedereen het (lacht).” Het is die houding die Rudi wil doorgeven aan jongeren. “Maar ook dat ze verder moeten kijken dan Europa, waar we volledig aan het vergrijzen zijn. Het brandpunt van de economie verschuift steeds meer naar het Oosten. Het walhalla van de techneuten is niet meer Silicon Valley, maar Schenzhen. Daar is er nog ambitie. En zijn er dus ook meer moonshots.” 

Pensioen

Een maand geleden verkochten Rudi Cleymans en Ortwin Van Leuven na twintig succesvolle jaren ‘hun’ Syneton aan het grote Noorse Visma, Europees leider in cloudbedrijfsoplossingen. “Het is snel gegaan. Zelf was ik niet met een overname bezig, maar het kwam op het juiste moment voor het bedrijf. Onze programmeurs kunnen profiteren van het klankbord dat de groep biedt, we kunnen de marketingtools van een grote multinational gebruiken. Dat biedt continuïteit voor onze medewerkers én onze klanten.” Rudi is bijna zestig nu, maar op zijn lauweren rusten doet hij niet. “Ik heb twintig jaar Syneton in schoonheid kunnen afsluiten. Nu wil ik jongeren inspireren om te ondernemen en hen stimuleren om hun droom waar te maken. En uiteraard blijf ik accountants helpen met hun online zichtbaarheid met AAAwesome– Accountants Are Awesome.” “Weet je, veel van mijn collega’s uit het leger zijn al met pensioen. Hun carrière en hun netwerk valt weg en ze zijn niet meer mee. Dat gaat mij niet overkomen. Ik blijf bijleren en werken, want dat is de mindset die je nodig hebt om lang en gelukkig te leven. Ik ga nooit met pensioen.”

Contactpersoon

Kristel Goffin

Communicatiemanager

IMU - vzw - Mediafin TTL
Proximus
Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
imu - vzw - Recupel
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan
MK - Advertentie Van Dessel