Skip to main content
  • Nieuws
  • Langer werken: zo doen ze het in het buitenland

Langer werken: zo doen ze het in het buitenland

  • 04/06/2019

Vandaag hebben we met gemiddeld 32,9 jaar de kortste loopbanen in Europa. Langer werken, kan dat? Zeker weten, het Europees gemiddelde bedraagt 36 jaar. In zowat alle industrielanden wordt vandaag langer gewerkt dan in België. Voka geeft 3 inspirerende voorbeelden uit het buitenland. 

 

1. Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk kunnen werknemers een vLanger werkenerandering in het aantal uren en/of in het werkrooster vragen, en/of vragen om thuis te werken ('Right to Request'). Op het moment van aanvraag moeten ze wel minstens 26 weken in dienst zijn bij hun werkgever. De werknemers moeten bij hun aanvraag aangeven welk effect dat zal hebben op hun werkgever en hoe daarmee kan worden omgesprongen. Blijkt het een onhaalbare kaart, bijvoorbeeld omdat het niet mogelijk is om het werk te herorganiseren over de rest van het personeel, dan kan de werkgever de aanvraag afkeuren.

2. Zweden

Uit Zweden komt het model dat sommige ondernemingen in de zorgsector toepassen om werknemers de eigen roosters te laten kiezen. De werkgever hangt hierbij uit hoeveel mensen en met welke competenties hij op elk ogenblik nodig heeft. Met gekleurde magneten mogen de werknemers zelf aanduiden welke shift ze graag op zich nemen. Vervolgens wordt er geruild en gepuzzeld tot het finale rooster vastligt, met respect voor maximale arbeidstijden en minimale rusttijden.

3. Duitsland

In Duitsland kunnen werknemers die de pensioenleeftijd nog niet bereikt hebben deeltijds werk combineren met deeltijds pensioen. De sociale bijdragen dragen bij en verhogen vervolgens de pensioenuitkering. 

Contactpersoon

Helena Muyldermans

Senior Adviseur Sociaal recht en Arbeidsmarkt

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - De Tijd