Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 'Land of the rising sun', ook voor België

'Land of the rising sun', ook voor België

  • 29/05/2019

Als we aan Japan denken, komen er al snel beelden in ons op van geisha’s, hogesnelheidstreinen en sumo. Maar Japan is veel meer dan dat. Voor de Europese Unie is Japan bijvoorbeeld de tweede grootste handelspartner in Azië na China. En de export van goederen en diensten naar Japan zal binnenkort waarschijnlijk nog sterk groeien dankzij de invoer van de nieuwe economische partnerschapsovereenkomst.

Tekst: Charlotte Max

Op 1 februari 2019 ging de economische partnerschapsovereenkomst (EPA) tussen de EU en Japan van kracht. Met die overeenkomst wil de EU het signaal geven dat ze gelooft in een open, eerlijke en op regels gebaseerde handel en dat ze zich keert tegen unilateralisme en protectionisme. Bovendien bevat de overeenkomst een uitgebreid hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling en is er in de tekst een specifiek engagement ten aanzien van de klimaatovereenkomst van Parijs te vinden.

infographic Japan
Bron: ec.europa.eu

 

De overeenkomst in het kort

Vóór de overeenkomst hadden Europese ondernemingen bij de uitvoer naar Japan te maken met veel handelsbelemmeringen. Die worden dankzij de EPA sterk gereduceerd: de douanerechten verminderen of verdwijnen, Europese producenten worden beschermd en het wordt eenvoudiger om te exporteren naar Japan.

Japanse consumenten houden van kwalitatieve Europese producten zoals wijn, kaas of chocolade. Maar de douanerechten op de invoer van die levensmiddelen in Japan waren erg hoog. Dankzij de economische partnerovereenkomst EU-Japan schaft Japan vanaf dag één de rechten op meer dan 91% van de uit de EU uitgevoerde producten af. Bijgevolg worden die Europese levensmiddelen voor de Japanse consumenten betaalbaarder en dus nóg aantrekkelijker.

In het kader van de overeenkomst worden ook meer dan 200 Europese ‘geografische aanduidingen’ (GA’s) en ongeveer 60 Japanse GA’s erkend. Dat zijn typisch regionale levensmiddelen van hoge kwaliteit, zoals Jambon d’Ardenne, Beurre d’Ardenne of jenever. Dankzij die erkenning mogen uitsluitend producten met die status van GA onder de overeenkomstige benaming verkocht worden. De verkoop van namaakproducten wordt dus illegaal.

Tot slot pakt de EU ook een aantal bestaande regelgevingsbelemmeringen aan, zodat Europese producenten hun producten gemakkelijker naar Japan kunnen uitvoeren. Bovendien zullen de exportmogelijkheden voor de EU in tal van sectoren worden vergroot.

Ook voor kmo's

De economische partnerovereenkomst EU-Japan bevat een speciaal hoofdstuk voor kmo’s. Om hen bewust te maken van de vele opportuniteiten en hen te helpen om ermee aan de slag te gaan, is bovendien de ‘EPA Helpdesk’ opgericht die de meest recente informatie en aanbevelingen ter beschikking stelt. Bovendien organiseert de helpdesk ook webinars en kunnen kmo’s er terecht met vragen over de overeenkomst.

infogrphic Japan 2
Bron: ec.europa.eu

 

Japan in de kijker

Naar aanleiding van deze economische partnerovereenkomst zetten we met Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant tijdens de komende maanden Japan centraal:

  • Focus op Japan tijdens de Week van het Internationaal Ondernemen: 27 november 2019 van 8.30 uur tot 12.00 uur
  • Start2Export2 Japan: in 2020

Hou zeker onze Agenda en de nieuwsbrief Internationaal Ondernemen in de gaten! 

Nog niet ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Maak dan snel jouw Voka-profiel aan op deze website en duidt bij mailvoorkeuren 'Nieuwsbrieven' en 'Internationaal ondernemen' aan. 

Meer info?

karl.boumans@voka.be

astrid.deman@voka.be

Contactpersoon

Astrid De Man

Duurzaam Ondernemen

Proximus