Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • LAG Trailers, Grafityp en Aerobel zijn Limburgse exportkampioenen 2023

LAG Trailers, Grafityp en Aerobel zijn Limburgse exportkampioenen 2023

  • 06/10/2023

Voka - KvK Limburg onthult laureaten 10de Limburgse Exportprijs

De jubileumeditie van de Limburgse Exportprijs heeft drie mooie winnaars voortgebracht. LAG Trailers (grote ondernemingen), Grafityp (kmo’s) en Aerobel (Young Potentials) mogen zich de trotste laureaten van 2023 noemen. Met de Limburgse Exportprijs wil Voka – KvK Limburg ondernemingen in Limburg belonen voor hun exportprestaties en het belang van buitenlandse handel benadrukken. “Export is essentieel voor Limburgse ondernemingen en draagt bij aan de economische ontwikkeling en welvaart van de regio door nieuwe marktkansen te creëren, werkgelegenheid te stimuleren en innovatie te bevorderen”, stellen Johann Leten en Cathérine Dreesen, gedelegeerd bestuurder en directeur internationalisering van Voka – KvK Limburg. “Het is belangrijk voor Limburgse bedrijven om internationale markten te verkennen en zich aan te passen aan de uitdagingen en kansen van de globalisering om succesvol te blijven en te groeien. Deze drie laureaten zijn hier een succesvol bewijs van.” 

De Limburgse Exportprijs is al aan haar tiende jaargang toe. Met deze onderscheiding wil Voka – KvK Limburg het belang van export en buitenlandse handel benadrukken en ondernemingen in Limburg belonen voor hun uitvoerprestaties. “Op basis van onze afgeleverde certificaten van oorsprong zien we dat de Limburgse verre export in het eerste halfjaar van 2023 een duik heeft genomen met 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “Door de onzekere tijden hebben veel bedrijven extra stocks opgekocht uit angst voor nog hogere prijsstijgingen, waardoor er in bepaalde sectoren geen nieuwe stock wordt aangekocht. Bedrijven gaan hierdoor ook op zoek naar alternatieve en minder risicovolle markten”, stelt Cathérine Dreesen, directeur internationalisering van Voka – KvK Limburg.


“Nochtans blijft export naar landen buiten de EU zeer belangrijk voor de winstgevendheid, zeker voor nichesectoren”, verduidelijkt Dreesen. “Daarom sporen wij ondernemingen aan om volop in te zetten op export. Het creëert namelijk nieuwe marktkansen, stimuleert werkgelegenheid, zorgt voor risicospreiding en leidt tot innovatieve inzichten die uitmonden in nieuwe producten en diensten. Onze overheden roepen we op om de concurrentiekracht te verhogen door de automatische loonindexering af te schaffen, in te zetten op een Europese competitiviteit met een gestroomlijnde regelgeving en het intensiveren van interregionale samenwerkingen zodat onze bedrijven kunnen groeien over de grenzen heen, want dat is ook goed voor onze welvaart in Limburg.”


Top in tankwagens


“De komende jaren een van de drie belangrijkste constructeurs van tankwagens worden.” Dat is de ambitie van LAG Trailers uit Bree. Het bedrijf produceert 2.000 tankwagens per jaar op een totale Europese markt van 15.000, goed voor ongeveer 14% van de markt. Tegen 2025 moet dat aantal naar 3.000 stuks en een marktaandeel van 20%. LAG Trailers heeft het afgelopen jaar alvast strategische exportkeuzes durven maken om zo in te spelen op de diverse uitdagingen die er vandaag zijn. Door te focussen op gestandaardiseerde producten die een breder Europees potentieel hebben, hebben ze hun exportaandeel kunnen verhogen naar meer dan 75%. Daarnaast hebben ze ook geïnvesteerd in de uitbreiding van hun productiecapaciteit, wat hun ook zal helpen bij het realiseren van hun verdere groei. Het is daarom dat ze de Limburgse Exportprijs in de categorie ‘Grote ondernemingen’ op zak mogen steken. 

 

Zeker van zelfklevende folies


In de categorie van ‘Kleine-en middelgrote ondernemingen’ gaat de Limburgse Exportprijs dit jaar naar het bedrijf Grafityp uit Houthalen-Helchteren. Het familiebedrijf – met de derde generatie aan het roer – ontwikkelt en produceert innovatieve print-, snij-, en gestructureerde films. Het bedrijf investeerde in een nieuwbouw met een nieuwe machine voor de productie van gegoten film (cast) en een coatinglijn, een doelbewuste keuze die past in het groeiplan van deze innovatieve onderneming. Dankzij een strategie waarbij ze inzetten op een duurzame groei maar ook op nieuwe producten in het kader van duurzaamheid heeft Grafityp de afgelopen jaren heel mooie groeicijfers gerealiseerd. Het bedrijf exporteert momenteel naar 62 landen en heeft dan ook een groot percentage van zijn omzet te danken aan export (92.5%).


Best isolerende materiaal ter wereld


Een starter die de kennis van de academische wereld combineert met ervaringen uit de industrie is Aerobel. De onderneming uit Bilzen produceert innovatieve en ecologische isolatiematerialen. Pas opgericht in 2020 heeft de jonge onderneming intussen al verschillende innovatieve producten ontwikkeld waarvan de ‘Aerogel’ veel potentieel vertoont. Aan de hand van verticale integratie, superieure producten en een betrouwbaar distributienetwerk hebben ze hun marktaandeel verder uitgebreid in Europa. Daarnaast heeft het bedrijf haar goed doordachte exportstrategie verder uitgewerkt en zet het met haar innovatief product heel erg in op duurzaamheid en circulariteit. Op deze manier speelt Aerobel in op de duurzame uitdagingen die er vandaag in de wereld zijn. Meer dan verdiend mag het bedrijf dit jaar de Limburgse Exportprijs in de categorie ‘Young Potentials’ op de kast zetten.


“Met LAG Trailers, Grafityp en Aerobel hebben we drie inspirerende winnaars van onze Limburgse Exportprijs. Alle drie  hebben ze een onderbouwd exportbeleid en groeiplan, gestuurd vanuit de noden van de wereldmarkt, nu en in de toekomst. In het licht van verschillende tendensen in de wereld bewijzen deze ondernemingen dat als export hand in hand gaat met duurzaam ondernemen en jezelf continu in vraag stellen, dit tot grote successen kan leiden”, besluit Cathérine Dreesen.


Meer info over de Limburgse Exportprijs vind je hier: https://www.voka.be/vokawards/export-award

Exportprijs-2023-winnaars-1
Exportprijs-2023-winnaars-2
Exportprijs-2023-winnaars-3
Exportprijs-2023-winnaars-1
Exportprijs-2023-winnaars-2
Exportprijs-2023-winnaars-3

Contactpersoon

Proximus
imu - vzw - Altez

Artikel uit publicatie