Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Labora: werken in een Leuvense abdij

Labora: werken in een Leuvense abdij

  • 15/11/2021

De Leuvense Vaartkom staat synoniem voor beweging, stadsvernieuwing  en stedelijke drukte. Maar even verderop, op de Keizersberg, zie je het omgekeerde beeld: rust, verstilling en een groen park. Op die heuvel staat al meer dan 120 jaar de gelijknamige abdij Keizersberg en in dat statige gebouw vind je sinds begin 2019 de maak-, werk- en denkplek Labora. Initiatiefnemers Ward Broeckaert en Hendrik Vandenberghe (beiden 26 jaar oud) lichten toe.

Foto's: Birgit Sterckx

“Labora is een thuishaven waar individuen, organisaties en de gemeenschap samen kunnen denken, maken, werken en groeien” vertelt Ward. “Je vindt hier onder anderen kunstenaarsateliers, werkruimtes in onze coworking en een hele resem vergader- en workshopruimtes.” 

“Maar bovenal huisvest Labora een bijzondere community,” vult Hendrik aan. “Architecten, creatievelingen, accountants, marketeers, softwarebouwers, kunstenaars, en natuurlijk ook de paters werken hier naast én met elkaar.” Een bont en inspirerend gezelschap dat binnenkort aangevuld wordt met een hoop studenten die in de gerenoveerde studentenkamers zullen intrekken. Toch niet de meest evidente groepen om allemaal samen onder één dak te steken?

werkplek

“Net daar willen we met Labora voor gaan,” klinkt het unaniem. “We proberen verschillende leefwerelden bij elkaar te brengen in een omgeving die steeds meer opgedeeld lijkt en waarbij elke groep zijn eigen gebouw of lapje grond toebedeeld krijgt. Op deze manier versterken we de gemeenschapsfunctie die de abdij al had en verder wil uitdragen, en steken we die in een hedendaags jasje.”

Een abdij als deze is uniek in het stedelijk weefsel.” weet Ward. “We gaan samen met de paters doordacht te werk om deze parel in zijn oorspronkelijke eer te herstellen. De ramen, daken, muren en vloeren worden gerenoveerd zodat deze abdij een duurzame toekomst tegemoet kan gaan. We pakken stelselmatig de bakstenen aan, maar schaven vooral het verhaal en de visie die de abdij al meer dan een eeuw heeft.”

labora
Proximus