Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Laat versoepelingen toe in bedrijven met hoge vaccinatiegraad

Laat versoepelingen toe in bedrijven met hoge vaccinatiegraad

  • 02/09/2021

Geef ondernemingen zicht op hun vaccinatiegraad zodat ze daarop hun beleid kunnen afstemmen. Bij een hoge vaccinatiegraad moeten versoepelingen op de maatregelen uit de generieke gids mogelijk zijn. 

Het kan perfect zijn dat in de ene onderneming maar 40 procent van de werknemers gevaccineerd is en in een andere onderneming meer dan 90 procent. Maar momenteel heb je er als ondernemer geen zicht op hoe het precies met de vaccinatiegraad in je bedrijf gesteld is

Als je de vaccinatiegraad in je onderneming kent, kan je nochtans gepaste maatregelen nemen en een beleid op maat organiseren. Voka vraagt het Coronacommissariaat en federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne dan ook om toe te laten dat ondernemingen eenvoudig zicht krijgen op de vaccinatiegraad in hun bedrijf. 
 

De generieke gids moet aangepast worden zodat in functie van de vaccinatiegraad de gepaste hygiënische maatregelen genomen kunnen worden

Daan Aeyels, Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid

De arbeidsgeneesheer kan volgens Voka de vaccinatiegraad van je onderneming opzoeken mét respect voor de privacy. Het Comité voor Preventie en Bescherming is dan de juiste plek om het beleid op de vaccinatiegraad af te stemmen.

De generieke gids moet ook aangepast worden zodat in functie van de vaccinatiegraad de gepaste hygiënische maatregelen genomen kunnen worden. Bij een hoge vaccinatiegraad moeten de beperkende maatregelen vervallen, bij een lage vaccinatiegraad moet vaccineren op de bedrijfsvloer mogelijk én aantrekkelijk worden.

Collectieve vaccinatiebonus

Wanneer de vaccinatiegraad lager ligt, is het wettelijk niet mogelijk om werknemers te verplichten zich te laten vaccineren. Maar ondernemingen kunnen wel verschillende initiatieven nemen om de vaccinatiegraad op te krikken.

Zoals een collectieve vaccinatiebonus, die aan iedereen wordt uitgedeeld, als een vooropgestelde vaccinatiegraad (bijvoorbeeld 90 procent) wordt bereikt. Dat kan op bedrijfsniveau onder cao 90, waarmee bedrijven eenmalig een fiscaal gunstige bonus kunnen uitdelen als het bedrijf een vooraf bepaalde doelstelling haalt. Zo ontstaat een prikkel om zich te laten vaccineren, maar wordt niemand gediscrimineerd. 

Vaccineren in bedrijven

Na een aantal proefprojecten waarin Voka aan de kar trok, is het mogelijk geworden om te vaccineren in bedrijven. De aanpak verschilt wel van gewest tot gewest: 

In Brussel komt de vaccinatiebus zodra 10 werknemers zich willen laten vaccineren. Je kan via de GGC een vaccinatieactie in je onderneming organiseren. Een arts zal aanwezig zijn om alle vragen van ongeruste werknemers te beantwoorden. 

In Vlaanderen dien je afspraken te maken met het vaccinatiecentrum binnen de eerstelijnszone van je onderneming. Je kan best contact opnemen met de populatiemanager. 

 

Contactpersoon

Daan Aeyels

Senior Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - salesforce