Skip to main content
  • Nieuws
  • Laat ons lessen trekken uit 20 jaar na Renault Vilvoorde

Laat ons lessen trekken uit 20 jaar na Renault Vilvoorde

  • 24/02/2017

Aan de vooravond van de 20e verjaardag van de Vilvoordse Renault-tragedie, op 27 februari, staat ook werkgeversorganisatie Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant stil bij de gebeurtenissen en de lessen die daaruit te leren vallen. “De Kanaalzone toont nog steeds de littekens van de drama’s die hier plaatsvonden. Bovendien staan op en rond de luchthaven nog steeds duizenden banen op de helling. De strijd is nog niet gestreden”, zegt algemeen directeur Peter Van Biesbroeck.

Komend weekend staat in het teken van het Renault-drama dat 20 jaar geleden plaatsvond in Vilvoorde. Een trieste verjaardag die ook in werkgeverskringen herdacht wordt. “De sluiting van Renault Vilvoorde betekende de doodsteek voor de al tanende Kanaalzone in Vilvoorde. De littekens ervan zijn nog steeds zichtbaar want in de desolate industriezone blijft het wachten op een echte heropleving”, zegt Peter Van Biesbroeck. “We zien gelukkig wel een kentering met de opwaardering van de Kanaalzone dankzij het Watersite-project en proefprojecten in Buda waar de Vlaamse overheid en de provincie mee in participeren.”

 

Nog steeds geen zekerheid voor verlaten industrieterreinen

Rond de millenniumwisseling kreeg de Vilvoordse regio het hard te verduren met het vertrek van Renault Vilvoorde en enkele jaren later nog eens het faillissement van Sabena. Met het START-project uit 2004 wilde de Vlaamse Overheid de werkgelegenheid in de regio een impuls geven. “Meer dan 12 jaar na die beslissing werden er al heel wat projecten uitgevoerd, vooral op vlak van mobiliteit”, weet Van Biesbroeck. “Maar qua ontwikkeling van de industriegronden is er nog veel werk aan de winkel. Over de ruimtelijke plannen voor de zone is het laatste woord nog altijd niet gezegd en de vervuilde gronden maken het moeilijk om nieuwe industriële activiteiten te ontwikkelen. Daardoor zijn het vooral ontwikkelaars van woningen, baanwinkels of beleveniscentra die naar de verlaten industriegronden komen, maar we mogen de nood aan echte bedrijfsgebonden gronden niet uit het oog verliezen.”

 

Ook vandaag nog duizenden banen in gevaar

De recente ontwikkelingen in het luchthavendossier tonen volgens Voka Vlaams-Brabant aan dat het gevaar voor massaal jobverlies in de regio nog niet geweken is. Een boodschap die ook door burgemeester Hans Bonte geuit werd de voorbije week. “Het toont aan dat de verschillende stakeholders blijvend moeten samenwerken om de economische ontwikkeling van de regio te versterken. We moeten een vuist blijven maken voor het behoud van jobs in onze regio”, verwijst Van Biesbroeck naar het iconische standbeeld op de rotonde aan de Luchthavenlaan in Vilvoorde.

 

Foto: standbeelden.be

Contactpersoon

Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad