Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Laat bedrijven investeren in kinderopvang voor werknemers

Laat bedrijven investeren in kinderopvang voor werknemers

  • 23/05/2023

De extra plaatsen zouden zorgen voor bijkomende capaciteit en de grote druk op de kinderopvang wat verlichten.

We hebben een tekort van zo’n 7.000 plaatsen in de kinderopvang. Maar de overheid heeft het financieel lastig en kan niet zomaar massaal bijkomende plaatsen bij creëren.

Tegelijkertijd zijn bedrijven naarstig op zoek naar extra medewerkers, een grote uitdaging gezien de structurele krapte op de arbeidsmarkt.  

Win-win

Voka stelt daarom voor dat bedrijven kinderopvangplaatsen kunnen financieren bij bestaande kinderdagdagverblijven. Het gaat hierbij om bijkomende plaatsen, dus niet om bestaande kindplaatsen. 

Ons voorstel biedt perspectieven om snel en met een beperkte impact op de overheidsfinanciën nieuwe plaatsen te openen. Door kinderopvang te garanderen aan toekomstige medewerkers bieden bedrijven ook een bijkomende voordeel aan medewerkers.

Bovendien zullen mensen die vandaag noodgedwongen thuisblijven om voor kleine kinderen te zorgen door deze bijkomende plaatsen makkelijker de stap kunnen zetten naar de arbeidsmarkt. 

Mag het vandaag nog niet? 

Vandaag mogen bedrijven bedrijfsopvang organiseren, vaak op hun eigen terreinen of in hun kantoren. Rechtstreeks plaatsen in bestaande kinderdagverblijven financieren kan nog niet.  

Bedrijven die investeren in bijkomende plaatsen kunnen deze kosten fiscaal inbrengen, zoals het ook vandaag al kan met investeringen in bedrijfsopvang. 

Het enthousiasme bij de bedrijven is er alvast. Nu moeten we bekijken hoe we dit concreet kunnen maken zodat dit echt interessant wordt voor zoveel mogelijk bedrijven. 

Contactpersoon

Daan Aeyels

Senior Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid

imu - vzw - Altez