Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • La Lorraine Bakery Group investeert 200 miljoen euro in bakkerijsite te Erpe-Mere

La Lorraine Bakery Group investeert 200 miljoen euro in bakkerijsite te Erpe-Mere

  • 24/10/2023

La Lorraine Bakery Group zal de komende jaren zo’n 200 miljoen euro investeren in de bakkerijsite in Erpe-Mere. Die wordt volledig vernieuwd met aandacht voor innovatie, topkwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid. Hierdoor wordt de productiecapaciteit verdubbeld én zorgt de bakkerijgroep voor 350 extra jobs. 

Burgemeester Tom Van Keymolen, premier Alexander De Croo, CEO Guido Vanherpe en schepen Gerda Van Steenberge openen de nieuwe productiehal van La Lorraine in Erpe-Mere.

Maandag 16 oktober 2023 huldigde La Lorraine Bakery Group in aanwezigheid van premier Alexander De Croo officieel de nieuwe productiehal in op de bakkerijsite van Erpe-Mere. De productiehal bestaat uit vier state-of-the-art lijnen van elk zo’n 150 meter, waar bakkerijproducten van artisanale kwaliteit zoals baguettes, artisanale kleine broodjes en ook donuts op grote schaal worden geproduceerd. “De opening van de nieuwe productiehal vormt een belangrijke mijlpaal binnen de uitbreiding en vernieuwing van de bakkerijsite in Erpe-Mere”, stelt CEO Guido Vanherpe. “Met de transformatie van deze site wil La Lorraine Bakery Group zijn lokale verankering bestendigen én versterken.”

Pionieren als diepvriesbakkerij

La Lorraine Bakery Group, dat in de jaren 70 vanuit z'n bloemmaalderij uitbreidde naar bakkerij, groeide snel uit tot een grootschalige versbakkerij. In de jaren 80 pionierde La Lorraine Bakery Group met de ontwikkeling van de ‘bake-off’ technologie, waarbij voorgebakken bakkerijproducten diepgevroren worden om ze vervolgens ter plaatse bij de klant zo vers mogelijk af te bakken. In 1989 bouwde La Lorraine Bakery Group dan ook de eerste diepvriesbakkerij in Erpe-Mere. De productie kon zo verder uitbreiden en liet bovendien ook export toe. La Lorraine Bakery Group breidde verder uit met bakkerijen in Oost-Europa, gevolgd door Turkije, het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Na verschillende decennia van investeringen in internationale expansie, investeert La Lorraine Bakery Group opnieuw in de site te Erpe-Mere, de Belgische bakermat van de ‘bake-off’ technologie van de bakkerijgroep.

(lees verder onder de foto)

Voor premier Alexander De Croo werd speciaal een  ‘decroonut’ gemaakt. 

“De huidige faciliteiten bleken zowel in omvang als technologische capaciteit onvoldoende om competitief verdere groei te realiseren. Om bakkerijproducten van artisanale kwaliteit te blijven aanbieden in zowel België als de omliggende landen, moeten we de meest innovatieve technologie in huis halen. De site, die intussen meer dan 30 jaar oud is, wordt sterk uitgebreid en volledig vernieuwd tot de meest moderne bakkerijsite van de groep, en zelfs van heel Europa”, aldus Guido Vanherpe. 

De ruim 30 jaar oude site wordt uitgebreid en volledig vernieuwd tot de meest moderne bakkerijsite van de groep, en zelfs van heel Europa”

CEO Guido Vanherpe

Verdubbeling van productiecapaciteit

"In de voorbije jaren kende La Lorraine Bakery Group een gemiddelde jaarlijkse groei van om en bij de 10% en de toenemende vraag van onze klanten voorspelt een zelfde groeiritme tot 2030. We hebben nood aan extra productievolume en een ruimer assortiment, om onze lokale klanten lokaal te bedienen: innovatiever, duurzamer én met een nog betere kwaliteit”, zegt CEO Guido Vanherpe.

In totaal gaat het om een investering van ongeveer 200 miljoen euro, verspreid over zeven jaar. Tegen 2030 zal productiecapaciteit in Erpe-Mere verdubbelen met een breder en nog kwalitatiever gamma aan bakkerijproducten. Daarmee krijgt de productiesite de juiste schaal om in een Europese context concurrentieel te blijven.

(lees verder onder de foto)

Premier Alexander De Croo en CEO Guido Vanherpe bij producten uit de diepvriesbakkerij van La Lorraine

Er wordt ingezet op energie-efficiëntie en de transitie naar hernieuwbare energie, ter vermindering van de C02-uitstoot. Tegen 2026 zal de volledige site overgeschakeld zijn op groene stroom. Ook de logistieke flow op de site wordt geoptimaliseerd, met aandacht voor duurzaamheid en lokale mobiliteit. De logistieke zone met wachtparking voor de vrachtwagens wordt volledig geëlektrificeerd en La Lorraine Bakery Group zet de volgende jaren ook volop in op een mobiliteitsshift bij het personeel met een ambitieus mobiliteitsplan. Er is ook veel aandacht voor groenaanleg.

350 extra jobs 

Momenteel stelt La Lorraine Bakery Group 450 personen te werk in Erpe-Mere. 
Tegen 2030 komen er, dankzij de investeringen in extra capaciteit, nog zo’n 350 nieuwe medewerkers bij, zowel arbeiders als bedienden. In totaal zal de site in Erpe-Mere dus meer dan 800 werknemers tewerkstellen. Daarmee groeit La Lorraine Bakery Group uit tot één van de grootste werkgevers in de regio. Er komen op de site ook nieuwe kantoorgebouwen en nieuwe faciliteiten voor het productiepersoneel, waaronder moderne sociale ruimtes en eetruimte.
 

In de decembereditie van Ondernemers krijg je nog meer achtergrondduiding bij deze belangrijke investering in de Denderregio.