Skip to main content
  • Nieuws
  • Krapte op de arbeidsmarkt: 45% van de ondernemers bereid om zelf stuk opleiding te voorzien

Krapte op de arbeidsmarkt: 45% van de ondernemers bereid om zelf stuk opleiding te voorzien

  • 03/02/2017

De crisis op de arbeidsmarkt lijkt definitief voorbij. Er is een record aantal vacatures op de arbeidsmarkt. Momenteel heeft de VDAB 226.000 vacatures open staan (25% meer dan een jaar terug). Werkgevers hebben het steeds moeilijker om die ingevuld te krijgen. Een groot deel van de ondernemers passen zich aan. 45% is bereid om zelf een stuk van de opleiding van de medewerkers te voorzien. Dat blijkt uit een bevraging van Voka bij meer dan 500 ondernemers.

Het gaat goed met de Vlaamse arbeidsmarkt. De VDAB registreert momenteel 226.000 openstaande vacatures. Overal in Vlaanderen hebben ondernemers het moeilijk om die ingevuld te krijgen. Voor Vlaanderen algemeen zakte het aantal werkzoekenden per vacature van 9,2 naar 7,1. West-Vlaanderen heeft de grootste moeilijkheden: daar daalde het aantal werkzoekenden per vacature van 7,5 tot 4,8. Ook Oost-Vlaanderen kende een sterke daling: van 10,3 tot 6,6 per vacature. Ook in Limburg, tot slot, is er beterschap: van 15,5 naar 10,54 werkzoekenden per vacature.
 
Die krapte op de arbeidsmarkt leidt ertoe dat ondernemers zich moeten aanpassen. “De witte raaf die ondernemers zoeken voor een bepaalde vacature loopt wellicht niet meer rond” aldus Stijn Decock, hoofdeconoom van Voka. “40% van de ondernemers geeft aan dat ondernemers zich tevreden stellen met kandidaten met minder ervaring als voorheen. Ook op het gebied van kennis zijn ondernemers bereid om hun eisen bij te stellen: 45% geeft aan dat ze bereid zijn om zelf een stuk opleiding van de werkzoekenden te voorzien.”

 
Toch bedraagt de officiële werkloosheidsgraad in België nog 7,6%. “Ondernemers zien vooral een probleem van attitude” aldus Stijn Decock “32% van de bevraagde ondernemers stippen dit aan als grootste probleem. Zelfs vacatures voor laaggeschoolden raken moeilijk ingevuld omdat een deel van de bevolking niet de basisvaardigheden heeft om in een arbeidsorganisatie mee te draaien. 31% van de ondernemers stipt aan dat het verschil tussen werken en niet werken te klein is in dit land. We moeten met andere woorden mensen sneller activeren. Tot slot vindt 19% van de ondernemers dat het probleem zich vooral stelt voor gespecialiseerde werknemers. Zo vinden ze moeilijk geschikte medewerkers voor technische profielen zoals ingenieurs of ICT’ers.”

 
De krapte op de arbeidsmarkt is voor Voka een belangrijke prioriteit. “Het is belangrijk dat we als Vlaanderen onze vacatures ingevuld krijgen” aldus Stijn Decock “Willen we een aantrekkelijke regio zijn voor investeerders dan moeten er meer mensen aan de slag.” Voka roept de regering op om werk te maken van een activeringsbeleid, die de kloof tussen werken en niet werken verkleint. Daarnaast blijft goed technisch onderwijs een absolute prioriteit voor Voka. “Inzetten op Duaal Leren en de hervorming van het secundair onderwijs moet ervoor zorgen dat meer jongeren de weg vinden naar het technisch onderwijs” aldus nog Decock.

Bekijk het intervieuw op VTM hier.

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - De Tijd