Skip to main content

Krapte op de arbeidsmarkt

  • 30/10/2018
Krapte op de arbeidsmarkt - Welt

Volgens cijfers van de VDAB zijn er op dit moment in Vlaams-Brabant minder niet-werkende werkzoekenden dan openstaande vacatures. En van die groep niet-werkende werkzoekenden behoort maar liefst 84% tot één of meerdere categorieën met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Er is dus zeker sprake van een krapte op de arbeidsmarkt. Dat beaamt ook Stijn Baert, arbeidseconoom aan de UGent.
 

Topje van de ijsberg

Maar de cijfers van de VDAB zeggen niet alles. Tegelijkertijd zien we bij bedrijven zoals ING en Carrefour dat 55-plussers noodgedwongen op brugpensioen gestuurd worden. Het gaat hier over respectievelijk 1.500 en 600 55-plussers die niet langer aan de slag zullen zijn, maar wel een tweede job mogen uitvoeren als ze willen. En die groep wordt niet meegeteld als niet-werkende werkzoekenden. Waardoor het potentieel van mogelijke werkzoekenden momenteel lager wordt geschat dan de realiteit.

Welt

De huidige situatie op de arbeidsmarkt is niet evident. Bedrijven willen graag kandidaten die direct  inzetbaar zijn, maar net die groep is klein. De VDAB probeert samen met partners de mensen uit de doelgroepen te activeren. Om de niet-werkende werkzoekenden met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te krijgen, is er maar één realistische oplossing: opleiding op de werkvloer. Zo kan je mensen uit doelgroepen die misschien niet aan de vacature-eisen voldoen, maar wel willen leren en willen werken, een kans geven. En daar kan Welt bij helpen.

Wat heeft Welt jouw bedrijf te bieden?
1.    Gratis hr-screening met daaraan gekoppeld een bedrijfseigen actieplan
2.    Zeven netwerksessies op maat van de deelnemers
3.    Individuele coaching in de onderneming
4.    Kennismaking met verschillende jobcoaches en arbeidsbemiddelaars
5.    Focus op aanwerving via stages en opleidingen op de werkvloer
6.    Je leert van andere bedrijven en van hr-experten

Dankzij de Vlaamse regering kan je volledig gratis in zo’n Welt-traject instappen. Alle info bij Steve Vanhorebeek via steve.vanhorebeek@voka.be of Soetkin Van Causbroeck via soetkin.vancausbroeck@voka.be

Neem zeker ook een kijkje op de website: www.voka.be/communities/welt/welt-vlaams-brabant

VOLGENDE WELT-GROEPEN BIJ VOKA VLAAMS-BRABANT:
-    Regio Kampenhout/Vilvoorde: start 19.11.2018
-    Regio Aarschot/Diest: start 29.1.2019
-    Regio Dilbeek/Halle: start 5.2.2019
-    Regio Tervuren/Zaventem: start 7.2.2019
-    Regio Londerzeel/Kapelle-Op-Den-Bos i.s.m. Voka Mechelen voor de regio Puurs/Willebroek: start 22.2.2019
 

welt

Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad