Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Konings, Europower Generators en Hammer-IMS winnen Limburgse Exportprijzen

Konings, Europower Generators en Hammer-IMS winnen Limburgse Exportprijzen

  • 06/11/2020

De Limburgse exportprijzen gaan dit jaar naar Konings, Europower Generators en Hammer-IMS. Voka – Kamer van Koophandel Limburg bekroont de drie bedrijven voor hun goede exportresultaten en -strategie. “De drie winnaars tonen het potentieel van het buitenland en maken dankzij hun exportresultaten onze provincie sterker. Zelfs in woelige tijden blijft export een noodzaak. Daar veranderen de coronacrisis, brexit of de verkiezingen in de VS niets aan. Het wordt er weliswaar niet eenvoudiger op, maar onze internationale adviseurs helpen iedereen verder die ook de internationale stap wil zetten”, zeggen voorzitter Karin Van De Velde en Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie.

Export is een sterke steunpilaar voor de Limburgse economie, maar allesbehalve een evidente oefening. Om die reden zet Voka – KvK Limburg graag exporterende bedrijven in de kijker. Dat doet het met de Limburgse Exportprijzen.

Dit jaar werden de Limburgse exportprijzen in drie categorieën uitgereikt:

Konings nv, winnaar in de categorie ‘Middelgrote en grote ondernemingen’ (>50 miljoen omzet)

voorzitter en Konings

Joris Brams (Konings) en voorzitter Karin Van De Velde.
 

De motivatie van de jury:

“Konings NV is als onafhankelijke partner voor co-packing en producent van alcoholische en niet-alcoholische dranken uitgegroeid tot grote internationale speler. Hun sappen, ciders, soft drinks, bieren, wijnen en destillaten bereiken vandaag wereldwijd maar liefst 100 miljoen consumenten. De jury was sterk onder de indruk van de resultaten die Konings kon voorleggen, zowel naar totale omzet toe als naar groei. Sinds 2007 kon de onderneming maar liefst een verzevenvoudiging optekenen van de cijfers."

"Met een slimme verspreiding van productiesites is Konings voorbereid op de aankomende (harde) brexit."

"De komende 5 jaar mikken ze trouwens weer op een verdubbeling. Onder de vleugels van CEO Joris Brams blinkt Konings NV meer dan ooit uit in hun exportstrategie. Vandaag realiseren ze reeds 80% van hun omzet uit export. Ze richten zich eveneens op opkomende markten, bv. Zuidoost Azië, en zijn met een slimme verspreiding van productiesites eveneens voorbereid op de aankomende (harde) brexit.”

Europower Generators, winnaar in de categorie ‘Kleine ondernemingen (<250 werknemers en <50 miljoen omzet)

Europower

Luc Heylands (Europower Generators), voorzitter Karin Van De Velde en Yves Heylands (Europower Generators)
 

De motivatie van de jury:

“Als vaste waarde binnen internationaal ondernemend Limburg mag Europower Generators dit jaar 30 kaarsjes uitblazen. Zaakvoerders Luc en Yves Heylands ontwerpen en produceren vanuit Nieuwerkerken machines die elektriciteit opwekken. Al sinds het begin is Europower internationaal actief en sindsdien zijn ze indrukwekkend gegroeid."

"Vandaag heeft de onderneming nog steeds oog voor zoveel mogelijk afzetmarkten met een uitgebreid distributienetwerk."

"Uit hun dossier blijkt ook een grote wendbaarheid. Om in te spelen op plots veranderende economische en politieke verhoudingen, die het internationaal ondernemen vandaag jammer genoeg kenmerken, hebben ze hun exportstrategie aangepast. Vandaag heeft de onderneming nog steeds oog voor zoveel mogelijk afzetmarkten met een uitgebreid distributienetwerk, maar zet nu ook in op verdieping binnen bepaalde markten en doelgroepen om duurzame groei te realiseren. Een aanpak die duidelijk werkt.”

Hammer-IMS, winnaar in de categorie ‘Young Export Potential’ (veelbelovende ondernemingen die kort na hun opstart bewust kiezen voor export om groei te realiseren)

Hammer IMS

Tom Redant en Noël Deferm (Hammer-IMS) en voorzitter Karin Van De Velde
 

De motivatie van de jury:

“Hammer-IMS werd in 2016 opgericht door Noel Deferm en Tom Redant. Als high-tech machinebouwer leveren ze oplossingen en sensoren op het gebied van kwaliteitscontrole voor industriële productielijnen. Gezien hun focus op nichemarkten (textiel, plastics en nonwovens) was export voor hen onmiddellijk een must.

"Als echte Born Global haalde de Hasseltse onderneming zijn eerste commerciële successen  in Duitsland, Frankrijk en de VS."

"Als echte Born Global haalde de Hasseltse onderneming zijn eerste commerciële successen niet in eigen land, maar wel in Duitsland , Frankrijk en de VS. Intussen wordt nog steeds meer dan 80% van de omzet gerealiseerd uit export. De jury was onder de indruk van de visie en strategische aanpak van Hammer-IMS.“

“Zelfs in woelige tijden is export noodzaak”

De wereldhandelspolitiek stelt ondernemingen voor grote uitdagingen, maar export biedt nu eenmaal ook grote opportuniteiten. “Zelfs in woelige tijden loont het de moeite om je onderneming te versterken met een duidelijke exportstrategie. Uiteraard zijn er met de coronacrisis, de brexit en protectionistische maatregelen in het buitenland heel wat obstakels waar Limburgse ondernemers voor staan. Voka – KvK Limburg geeft daarom uitgebreide begeleiding en advies, net omdat we zo sterk geloven in export. De winnaars van deze exportprijzen bevestigen dat”, zegt Cathérine Dreesen.

"Zelfs in woelige tijden loont het de moeite om je onderneming te versterken met een duidelijke exportstrategie."

Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg vult aan: “Export is het levensbloed van onze Limburgse economie. We moeten ondernemingen dus blijven aanmoedigen om de internationale stap te zetten. Vorig jaar zaten er 107 deelnemers in onze begeleidingstrajecten en lerende netwerken, behandelden we 381 vragen en lobbydossiers en verwelkomden we 816 deelnemers op 50 internationale workshops en events. Ons internationale team staat met andere woorden klaar voor iedereen die aan ondernemen in het buitenland denkt.”

Nood aan een internationale strategie? Misschien is Go International wel iets voor jouw onderneming. 

Contactpersoon

Cathérine Dreesen

Directeur internationalisatie & innovatie

Internationaal ondernemen?