Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • KMO’s moeten nu inzetten op digitale transformatie - Voka West - Vlaanderen helpt organisaties die noodzakelijke digitale omslag te maken

KMO’s moeten nu inzetten op digitale transformatie - Voka West - Vlaanderen helpt organisaties die noodzakelijke digitale omslag te maken

  • 29/04/2021

Vlaanderen heeft een inhaalbeweging te maken om mee te zijn met het Europese koppeloton inzake digitale transformatie en concurrentieel te kunnen blijven in de toekomst. Dat blijkt uit een nieuwe paper van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen biedt organisaties daarom een intensief, langdurig begeleidingstraject aan om te helpen die digitale omslag te maken waarbij het menselijk kapitaal centraal staat.

De Voka-paper neemt de digitaliseringsgraad van onze regio onder de loep. België scoort ondermaats in zowat elke ranglijst, terwijl voorbeeldlanden als Zweden, Finland, Nederland bij de top behoren. De kloof tussen grote en kleine bedrijven valt daarbij op. “Onze kmo’s lopen achterop, maar ze hebben heel wat troeven in handen om dit te keren. Onze kmo’s zijn wendbaarder om veranderingsprocessen op gang te brengen en uit te voeren. Ze hebben bovendien een sterke band met de klant, wat hen een enorm strategisch voordeel oplevert. Het is echter zaak om ook daadwerkelijk te durven starten met digitale transformatie, terwijl de overheid moet zorgen voor een beter kader en infrastructuur”, vertelt Dieter Somers, auteur van de Voka-paper. 

Pieter-Jan De Man, director bij Stas, vervolgt: “Bedrijven zullen in de toekomst het verschil kunnen maken op twee domeinen: digital en people. En gezien het digitale traject ook door mensen gemaakt en gedragen wordt, is er eigenlijk maar één boodschap: put your people first.”

We stoten op een digitale paradox: bedrijfsleiders erkennen het belang van een digitale transformatie, maar slechts een op drie start effectief een veranderingstraject op. “Nochtans is digitale transformatie de enige weg om competitief te kunnen blijven. Net daarom biedt Voka West-Vlaanderen nu een intensief begeleidingstraject aan om gestructureerd het hele bedrijfsproces heruit te vinden en samen met de mensen te digitaliseren”,voegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen, daaraan toe.

Uniek Digitaal Transformatie Traject

Voka West-Vlaanderen lanceert een meerjarig begeleidingstraject om grote en kleine organisaties te ondersteunen en te coachen in hun digitale transformatie met focus op menselijk kapitaal. Dit unieke traject is theoretisch onderbouwd en ontwikkeld samen met digitale pioniers zoals Rik Vera (Nexxworks), Anik Stalmans en Thibaut Heeren (Cegeka), Seth Maenen (Workitects), en Ward Decraemer (Mint Europe). De bouwstenen die zorgen voor een succesvol digitaal transformatietraject worden besproken in de Voka-paper.

De organisaties die zich hiervoor aanmelden, starten een veranderingstraject op maat met als doel te digitaliseren binnen alle aspecten van hun bedrijfsmodel. “Hierbij wordt grote aandacht besteed aan menselijk kapitaal. Daarbij schakelen we experts in, bouwen we een ecosysteem op en zetten we een lerend netwerk op om inspiratie en kennis te delen met elkaar”, zegt Bert Mons.

Ook voor digitaliseringsexpert Rik Vera gaat digitale transformatie veel verder dan het louter inzetten van nieuwe technologie of software: “Een digitale transformatie reikt veel verder dan enkel digitale tools inzetten. Het is een holistische aanpak, waarbij de klant centraal staat en waarbij de visie, de strategie en alle processen bekeken worden om tot betere prestaties te komen. Erg belangrijk is dat alle medewerkers mee zijn in het transformatietraject”.

Een toekomst van technologie en mensen

Het gloednieuwe digitaliseringstraject speelt een belangrijke aanvullende rol in de huidige dienstverlening van Voka West-Vlaanderen voor ondernemingen die willen digitaliseren.

“Dat start altijd met de Digitale Quick Scan die in kaart brengt wat de sterktes en werkpunten zijn met betrekking tot digitale transformatie”, vertelt Mieke Vandewaetere, manager Innovation & Transition bij Voka West-Vlaanderen. “Het is bovendien ook complementair met de nieuw opgerichte digitale experimenteerruimte voor kmo’s. Hier kan een kmo terecht voor het experimenteren met nieuwe technologieën zoals AI, sensoren,… Kortom: alle datagedreven digitale technologieën. Niet onbelangrijk is dat 70% van de kosten gedragen wordt door de overheid.”

Op die manier wil Voka West-Vlaanderen de ondernemingen naar een hoger niveau tillen en kan hun digitale transformatie bij uitbreiding de hele Vlaamse economie stimuleren, zowel op vlak van technologie als menselijk kapitaal. “Heeft een ondernemer een vraag over digitalisering of digitale transformatie, dan is Voka West-Vlaanderen de compagnon de route om hem/haar naar de juiste initiatieven en ondersteuning te leiden”, vervolgt Mieke Vandewaetere.

"Met dit traject willen we op basis van die werkpunten ondernemingen helpen het beste van technologie te combineren met het beste van mensen. Met onze begeleiding willen we de impact van een dergelijke digitale transformatie op mensen positief laten uitdraaien”, besluit Bert Mons.

Ondernemingen gezocht

Voka West-Vlaanderen roept ondernemingen op die de motivatie en durf hebben zichzelf in vraag te stellen en het belang van menselijk kapitaal erkennen om zich kandidaat te stellen om samen met experts die noodzakelijke digitale omslag te maken. Het nieuwe begeleidingstraject wordt geheel op maat van de onderneming uitgewerkt. 

Aanmelden voor dit begeleidingstraject kan hier. Nog vragen over het digitale aanbod van Voka West-Vlaanderen? Neem dan contact op met Mieke Vandewaetere (mieke.vandewaetere@voka.be).

Het Digitaal Transformatie Traject van Voka West-Vlaanderen wordt mede gefinancierd door Europese fondsen (ESF).

De volledige Voka-paper ‘Succesfactoren voor digitale transformatie’ kunt u hier terugvinden. 
 

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag