Skip to main content
  • Nieuws
  • Kleine stap vooruit na 10 jaar stilstand reconversiezone Vilvoorde-Machelen

Kleine stap vooruit na 10 jaar stilstand reconversiezone Vilvoorde-Machelen

  • 28/06/2018

Werkgeversorganisatie Voka Vlaams-Brabant is tevreden dat de gemeente Machelen zelf aan de slag kan met de invulling van de verlaten industriezones, maar betreurt nog steeds het verloren decennium. “De schorsing van het GRUP betekende een totale stilstand, nu kan er tenminste terug gepland worden. Het is alleen jammer dat we 10 jaar verliezen in een regio met 10% werkloosheid. Hopelijk is er zowel in Machelen, maar ook in Vilvoorde snel actie op het terrein, met de focus op bedrijvigheid”, zegt algemeen directeur Peter Van Biesbroeck.

Nu de Vlaamse regering het gemeentebestuur van Machelen zelf een toekomstvisie laat uitschrijven voor de reconversiezone, leeft er terug een sprankeltje hoop bij de Vlaams-Brabantse ondernemersorganisatie Voka. “De gemeente weet waar ze nood aan heeft: ruimte voor woningen, ruimte voor gemeenschappelijke voorzieningen en ruimte voor ondernemingen die jobs creëren voor de vaak laaggeschoolden uit de omgeving. Die visie kan ze nu zelf uitschrijven, in de hoop dat haar lukt wat drie Vlaamse regeringen niet konden: draagvlak vinden voor broodnodige investeringen die deze industriële kanker kunnen doen heropleven”, zegt Van Biesbroek.

Al is de nabije omgeving alleen, volgens Voka niet voldoende qua draagvlak. “We weten allemaal dat het vorige GRUP gesneuveld is door protesten tegen Uplace, die niet alleen van binnen de gemeente kwamen”, verwijst Voka naar protest van naburige steden. “Wat jammer is, want de reconversiezone was veel meer dan enkel Uplace. Men heeft toen het kind met het badwater weggegooid en ons met 10 jaar vertraging opgezadeld.”

Doorstart

Voka Vlaams-Brabant hoopt dan ook dat dit de doorstart kan betekenen van de ontwikkeling van de verlaten zone, met de nadruk op ruimte voor bedrijvigheid. “Het was een industriezone, dus moet bedrijvigheid daar ook centraal staan. Nu reeds merken we dat op sommige plaatsen de bedrijvigheid weggepest wordt om tegemoet te komen aan de groeiende bevolking. Maar die moeten toch ook ergens werk vinden?”, verwijst Van Biesbroeck naar de tamelijk hoge werkloosheid in Machelen. "Dat geldt evengoed voor Vilvoorde, dat nog geen aanvraag heeft gedaan bij minister Schauvliege om de bevoegdheid over te dragen."

Steun Vlaamse regering voor treinstation Kerklaan

Voka Vlaams-Brabant vindt voorts dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid nu moet nemen voor het geplande station aan de Kerklaan in Machelen. Dat station komt in het hart van de reconversiezone en is de ideale manier om die zone duurzaam te ontsluiten. Dat station was vergund, maar verdween van de planning van de NMBS, waardoor ook de vergunning vervallen is.

“De Vlaamse regering heeft de macht en de plicht om dit terug op de planning te zetten, dat is ook voor andere Vlaamse spoordossier gelukt. Nu blijven we achter met een kip-of-ei-discussie tussen ontwikkelaars die niet willen investeren omdat er geen station is en de NMBS die geen station wil bouwen omdat er geen investeringen zijn in bedrijven, woningen of kantoren. De NMBS moet die eerste stap zetten, maar dan moet de Vlaamse regering druk uitoefenen en zich zelf volop achter dat station scharen”, besluit Van Biesbroeck.

Contactpersoon

"De schorsing van het GRUP betekende een totale stilstand, nu kan er tenminste terug gepland worden. Het is alleen jammer dat we 10 jaar verliezen in een regio met 10% werkloosheid. Hopelijk is er snel actie op het terrein, met de focus op bedrijvigheid."

Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad