Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Kijken aan tegen zwakste najaar in 9 jaar tijd"

"Kijken aan tegen zwakste najaar in 9 jaar tijd"

  • 15/09/2022

De economie in de regio Mechelen-Kempen kijkt mogelijk tegen het zwakste najaar aan van de voorbije 9 jaar. Dat blijkt uit de nieuwste conjunctuuranalyse van Voka Mechelen-Kempen. "Alle signalen staan op rood. Gezonde bedrijven zien hun buffers in een aantal weken of maanden wegsmelten. We verwachten nu toch écht snel gerichte maatregelen om bedrijven te steunen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

De voorspellingen van de conjunctuurbarometer gaan tot februari 2023. In die maand bereikt onze economie net geen 60 basispunten. Dat is een cijfer dat de sterkte van de economie meet. Om te vergelijken: in februari 2022 kwamen we uit op 93 basispunten. De barometer is ontwikkeld door professor Guido Van Rompuy, verbonden aan de KU Leuven.

"Het is duidelijk: de economie in Mechelen-Kempen is moe en hapt naar adem. Voor de zomer stonden we voor het zwaarste najaar in 7 jaar. Die vooruitzichten zijn naar beneden bijgesteld. We kijken nu aan tegen het slechtste najaar in 9 jaar", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Als de energieprijzen nóg verder stijgen, dan zegt één bedrijf op de drie in de regio Mechelen-Kempen dat het de productie moet terugschroeven of zelfs moet stopzetten. Dat bleek eerder uit onze enquête. Alle signalen staan op rood", zegt Laveren.

De autosector heeft het nog moeilijk, maar klimt stilaan uit het dal. Tegen februari 2023 ligt de gemiddelde verkoop nog -2,4 procent lager dan normaal. De bouwsector kent een licht positieve stijging: vooral door de residentiële nieuwbouw en de niet-residentiële renovatiebouw. Alle data is gebaseerd op gegevens voor de regio Mechelen en Kempen.

Voka Mechelen-Kempen blijft lobbyen voor de bedrijven en zet vooral in op gerichte staatssteun voor bedrijven. Die steun zou er komen vanuit Vlaanderen voor bedrijven die hun energiefactuur minstens hebben zien verdubbelen tegenover vorig jaar. Ze moeten dan ook operationeel verlies hebben. Voka vraagt ook een soepeler systeem om tijdelijke werkloosheid aan te vragen.

Meer daadkracht van Europa

In haar speech laat Ursula Von der Leyen weten dat er een taskforce komt om de gasprijs op een redelijke manier te verlagen. Ze wil ook landen als de Verenigde Staten en Noorwegen aanspreken op de gasleveringen. "Dit zal absoluut nodig zijn om de energieprijzen te temperen. We hebben van Europa meer daadkracht nodig", stelt Laveren.