Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Kick-off van de Belgische OHDSI

  • 26/01/2023

Het Observational Health Data Sciences and Informatics (of OHDSI, spreek uit als "Odyssey") programma is een interdisciplinair samenwerkingsverband dat de waarde van beschikbare gezondheidsgegevens wil versterken door grootschalige analyses. 

OHDSI telt meer dan 2.000 medewerkers in 74 landen en werkt op medische dossiers van ongeveer 810 miljoen unieke patiënten over de hele wereld. Door deze gegevens te ontsluiten aan een “community” streeft OHDSI naar betere gezondheid door de mogelijkheid te bieden om waardevolle inzichten te verkrijgen uit de beschikbare gegevens. Het datanetwerk van OHDSI is gebaseerd op het gemeenschappelijke OMOP-datamodel, waardoor gefedereerde analyses tussen medewerkers mogelijk zijn. De oplossingen van OHDSI zijn open-source beschikbaar via Github. Klinkt dit eerder als chinees? Denk dan aan een groep zorgprofessionals en onderzoekers die de medische gegevens hergebruiken op een veilige en gestandaardiseerde manier  en zonder de persoonlijke gegevens vrij te geven.

Samen met een aantal enthousiaste Belgische ziekenhuizen en onderzoekers trekt Voka Health Community aan de kar om een “Belgische” OHDSI hub op te richten. Het doel is om de principes en werking van OHDSI in ons land ingang te laten vinden. Daar hoort een aanvullend programma bij waarin ook netwerking, opleiding en bekendmaking hoort. De werking sluit aan bij Europese initiatieven rond Open Health Data Space en het Belgische Health Data Agency. De initiatiefnemers komen uit o.a. UZA, UZ Brussel, AZ Maria Middelares, AZ Klina, AZ Damiaan, AZ Groeninge, icometrics, IQvia, Johnsons & Johnson, Lynxcare, universiteit Hasselt en het Ziekenhuis Oost Limburg. 

Zoals het een open initiatief past, zijn extra aanmeldingen zeker welkom! Stuur bij interesse gerust een mailtje naar Ria Binst!

Contactpersoon

Joke Van Driessche

Community Manager Voka Health Community

imu - vzw - Uzbrussel
imu - vzw - Altez