Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Kennissessie - Voorstelling Health Community kick-offpaper "Personeelsschaarste in welzijn en zorg"

Kennissessie - Voorstelling Health Community kick-offpaper "Personeelsschaarste in welzijn en zorg"

  • 10/03/2020

Maandagavond 9 maart hadden we de primeur om de nieuwste Health Community kick-offpaper "Personeelsschaarste in welzijn en zorg" voor te stellen aan een 90tal deelnemers bij het Rode Kruis te Mechelen.

Tijdens deze kennissessie stelden we bij het Rode Kruis te Mechelen dit startdocument voor en lieten we ons inspireren door enkele getuigenissen vanuit het ziekenhuis en geestelijke gezondheidszorg. Daarna gingen we in debat met Lon Holtzer (Vlaams Zorgambassadeur), Diederik Van Noten (ZNA), Ingrid Lieten (Verso), Anthony Cafmeyer (Vivaltohome) en Patrick Vander Weyden (SOM) over wat nodig is om te komen tot de goede oplossingen. Tot slot gaf ook Peter Catry (Rode Kruis Vlaanderen) zijn visie op onze aanbevelingen.

Het bleek dat dit geen werf is, die we kunnen uitspreiden over drie legislaturen, want dan komen we te laat. Er is dringend een zeer grondige oefening nodig om oplossingen te vinden. Stakeholders moeten hierbij hun verantwoordelijkheid nemen en niet van zich afschuiven onder het mom van ‘gevoelige discussies’.

Tegelijk is deze oefening een grote opportuniteit. Immers, in dit dossier is geld niet echt het fundamenteel probleem. Personeelsschaarste zal wellicht de fundamentele hefboom worden om noodzakelijke veranderingen onvermijdelijk door te voeren. Bovendien kunnen professionals in diezelfde beweging meer klaargestoomd worden voor nieuwe modellen en hulpmiddelen zoals populatiemanagement en digitalisering.

Het is ook niet zo dat we vandaag, zonder structurele hervormingen, niets kunnen doen. Werken in welzijn en zorg is erg zinvol, met fantastische jobs. En we kunnen nog bijkomend vooruitgang boeken in het creëren van een goede, ondersteunende werkomgeving. Tal van recepten werden daartoe benoemd. Erg opvallend is de rol van het ondernemerschap: ondernemers kunnen het verschil maken. De cijfers wijzen op knappe voortrekkers in state-of-the-art hr. Het is dus wel mogelijk. Dit is zeer belangrijk op de korte termijn, zodat het einde van de staart de kopgroep dringend bijbeent, naast de dringende noodzaak tot bijkomende hervormingen.

In deze kick-offpaper benoemden we ook een aantal concrete beleidsmaatregelen:

  • Voer een doelgroepkorting op de RSZ in voor het aanwerven van personen met een beperking en/of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.
  • Voer leerrekeningen in, zodat men vormingsopportuniteiten meer benut.
  • Faciliteer zij-instromers die kiezen voor een job in zorg en welzijn tijdens hun omscholingstraject (zowel voor hoog- als laaggeschoolden).
  • Hervorm de ontslagvergoeding naar een omscholingspremie.
  • Ga van zes paritaire comités in welzijn en zorg naar één.
  • Hanteer bestaffingsratio’s als een output- i.p.v. inputparameter. Daar kan men direct mee aan de slag, op basis van publieke transparantie (public reporting) en gekoppeld aan een kwaliteitsprikkel (‘pay for quality’). De relatie tussen ratiowaarde en kwaliteit moet wel evidence based zijn.
  • Pak ongerechtvaardigde, exuberante honoraria aan die niet voldoen aan EU-spelregels i.v.m. staatssteun.

Dit zijn goede maatregelen, maar ze vormen nog geen voldoende antwoord op de personeelskrapte. Daar is een veel grondigere transitie voor nodig in welzijn en zorg. En daar zullen we dus doorheen 2020 vanuit Voka Health Community ook ruimere aandacht voor hebben.

 

Lees hier de nieuwste HC kick-offpaper "Personeelsschaarste in welzijn en zorg"

Download de presentaties van deze kennissessie.

 

Contactpersoon

Ria Binst

Projectmanager Health Community

imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel