Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Kennissessie - Van welzijn op het werk naar toekomstgericht model “Human Capital"

Kennissessie - Van welzijn op het werk naar toekomstgericht model “Human Capital"

  • 03/05/2019

Op maandagavond 29 april was Voka Health Community met de kennissessie Van welzijn op het werk naar toekomstgericht model "Human Capital" te gast bij Partena te Gent.

Tijdens deze kennissessie van Health Community vertrokken we vanuit de aanbevelingen van Voka rond het thema "welzijn op het werk" en gingen we dieper in op een meer gerichte focus op stress en burn-out. En hiervoor kwam topexpert Michael Portzky aan het woord. Hij legde de relatie met de zorgkant en hoe hier als (zorg)professional mee om te gaan. Nadien kregen we vanuit Partena en Carrefour meer uitleg over hun aanpak rond welzijn op het werk en de specifieke aanpak rond re-integratie bij medewerkers en klanten. We sloten dit symposium af met een politiek debat over de nodige stappen die beleidsmatig moeten worden gezet in de komende legislatuur. De deelnemers aan het politiek debat waren Anja Vanrobaeys (sp.a), Robrecht Bothuyne (CD&V), Mieke Schauvliege (Groen), Helga Stevens (N-VA) en Egbert Lachaert (Open Vld).

Hierbij kunnen we enkele ruime conclusies naar voor schuiven:

  • Alle politieke partijen willen veel meer inzetten op arbeidsongeschiktheid dan in hun verkiezingsprogramma’s staat vermeld, wat we als positief kunnen beschouwen.
  • Ze hameren ook op een breed geheel van hervormingen en dus geen magic bullets of beperken tot slechts 1 interventie.
  • Iedereen is het eens om de rol te herbekijken van behandelende artsen, controleartsen, preventiediensten en ziekenfondsen. De ene partij legt hier en daar wel een andere nadruk, maar onderling is ook dit een complementair verhaal.
  • Enkele politici vroegen wel om op te letten en niet teveel in proefprojecten te steken. Ook vanuit Voka zijn we vragende partij om dadelijk het ruimere kader goed zetten.
  • Er kwam ook naar voren dat organisaties vooral op zoek zijn naar een brede ondersteuning van preventie en een betere externe doorstroming op de arbeidsmarkt.
  • Tot slot was er ook een brede ondersteuning om de anciënniteit binnen de arbeidsmarkt te hervormen. De komende legislatuur dient men hier dan ook werkelijk werk van te maken.

Download hier de presentaties van deze avond.

 

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice