Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Kennissessie - "Een nooit eerder geziene inzet op preventie"

Kennissessie - "Een nooit eerder geziene inzet op preventie"

  • 29/10/2019

Een 70tal deelnemers kwamen op maandagavond 21 oktober bij elkaar bij PXL Hogeschool te Hasselt voor de kennissessie van Voka Health Community, met als thema “Een nooit eerder geziene inzet op preventie”.

Tijdens dit avondsymposium gingen we dieper in op de uitdagingen, drempels en kansen van gezondheidsbevordering en preventie in welzijn en zorg. Aan de hand van enkele best practices, een vooruitblik op de beleidsplannen én de toekomst, bleken de woorden ‘anders, meer en beter’ zeker op hun plaats te zijn. 
Wat onthouden we zeker na deze avond:

  • We hebben en weten al heel veel over preventie, vroegdetectie en gezondheidsbevordering én dit zit ook al verwerkt in het beleid, maar er is ook nog enorm veel ruimte om te verbeteren en vooruit te gaan. “Slimme” preventie rendeert meer.
  • Data en dan vooral big data zijn belangrijk in het kader van preventie, vroegdetectie en gezondheidsbevordering. Het is een en/en-verhaal waarbij zorgactoren en technologie kunnen samenwerken.
  • Innovatie en slimme samenwerking tussen beleid, zorgactoren, industrie en andere stakeholders is cruciaal. Want de industrie wordt vandaag nog te vaak als een bedreiging beschouwd en benoemd als boosdoener i.p.v. potentiële partner. Dit lukt vandaag al in sommige trajecten/projecten, maar ook hier nog zeer veel ruimte om te verbeteren.

Ondanks dat het al goed gaat, merken we dus dat er nood is aan een meer geïntegreerd en intersectoraal aanbod, met een globale, preventiebelonende financiering (bv. Alternative Quality Contract als best practice) en het deels afbouwen van betaling per prestatie. Want ook de wijze van financiering zit  te vaak goede zorg in de weg. Hoe organiseer je dit nu in de samenleving? Om hier een antwoord op te bieden, moet welzijnsbeleid gezondheid meenemen in het eigen beleid. Want vandaag verloopt dit veel te traag, te klassiek, en veel te gefragmenteerd, o.a. in de bevoegdheidsverdeling.


Download hier de presentaties:

Algemene presentatie

Presentatie Iris De Schutter
 

 

Contactpersoon

Ria Binst

Projectmanager Health Community

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice