Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Kennissessie - Artificiële intelligentie in welzijn en zorg: een vloek of een zegen

Kennissessie - Artificiële intelligentie in welzijn en zorg: een vloek of een zegen

  • 17/05/2019

Op donderdagavond 16 mei was Voka Health Community met de kennissessie "Artificiële intelligentie in welzijn en zorg: een vloek of een zegen?" te gast bij De Montil te Affligem.

 

Tijdens dit avondsymposium gingen we samen met een 100tal deelnemers dieper in op de uitdagingen, drempels en kansen van artificiële intelligentie in de gezondheidssector. We belichten ook de ethische aspecten en keken vooruit naar de plannen vanuit het beleid. Aan het einde van de avond brachten we de aanbevelingen van Voka naar voren rond dit topic. 

Wat dienen we zeker te onthouden?
- AI in de zorg kent reeds heel wat duidelijke evidence based onderbouwde cases die de sterke meerwaarde aantonen. Wegwuiven als een hype is allesbehalve aan de orde. Het betreft een meerwaarde die elke burger al snel zal willen en de volksgezondheid versterkt.
- We moeten er veel beter in slagen om dit potentieel breed in de praktijk om te zetten. Schaalbaarheid moet de volgende doelstelling worden.
- Daarnaast dienen we als regio hierbij voldoende ambitie te tonen.
- De aard van AI sluit goed aan op het evidence based werken van zorgverstrekkers. De impact op het organisatiemodel (wie doet waar, wanneer…) is relatief beperkt binnen een complementair beslissingsmodel, terwijl toch een grote meerwaarde wordt gegenereerd in predictie, preventie, behandelopties, revalidatie, enz. Hierdoor moeten we relatief minder weerstand verwachten dan bij meer disruptieve innovaties. Zorgverstrekkers en -organisaties moeten veel meer betrokken worden bij de ontwikkeling en de uitrol van AI.
- AI zal vooral ook tijd vrijmaken bij zorgverstrekkers en de efficiëntie verhogen van de zorgprocessen.
- AI kent duidelijke datavereisten in volume en kwaliteit van de gegevens. Ook de snelheid van de turnover van gegevens is bij AI cruciaal (meer richting realtime).
- De randvoorwaarden in termen van ethiek, privacy, veiligheid, enz. zijn intussen grotendeels uitgeklaard in de betrokken state-of-the-art. De industrie is hierbij vandaag zelf een grote voortrekker. Ook de EU bouwt haar eigen ethisch kader uit.
- Tegelijk zullen de vereisten (transparantie, feedbackloops, enz.) ook het algemene niveau van preventie, veiligheid en gepaste zorg helpen verhogen.
- De ‘digital twin’ met diverse berekende behandelscenario’s op basis van het geheel van informatie is nog niet voor morgen. Maar we evolueren snel. Ook het belang van simulatiemodellen, vb bij chirurgie, mag niet onderschat worden.
 

Download de presentaties van deze avond.

Algemene presentatie

Joost Huiskens SAS

 

Hulp nodig?

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel
imu - vzw - recupel