Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • KBC Autolease begeleidt bedrijven bij hun shift naar ecomobiliteit

KBC Autolease begeleidt bedrijven bij hun shift naar ecomobiliteit

  • 25/02/2021

De manier waarop we ons verplaatsen is een almaar hotter item, nu de aandacht voor duurzaamheid en ecologie blijft groeien. Duurzame mobliliteit is méér dan een elektrische auto kopen, maar draait rond een gebalanceerde mobiliteitsmix. KBC Autolease is op dat vlak een echte pionier: al sinds 2017 biedt het multimodale mobiliteitsoplossingen aan. De sleutelbegrippen? Total cost of mobility en gebruiksgemak. CEO Stefan Delaet geeft de nodige duiding.

 

Het lijkt wel alsof we op een kantelpunt staan als het gaat over duurzame mobiliteit. Klopt dat aanvoelen?

Stefan Delaet: “We merken op dat vlak onmiskenbaar een aantal trends. In het kader van de energietransitie zijn heel wat bedrijven hun wagenpark al aan het vergroenen. Daar is de technologie ook klaar voor, want de nieuwe hybride en elektro-modellen zijn steeds betrouwbaarder en betaalbaarder. Ook regelingen als de mobiliteitsvergoeding en het mobiliteitsbudget moeten ervoor zorgen dat we met zijn allen bewuster over mobiliteit nadenken, maar die zijn voorlopig nog geen groot succes. Daarom wil de regering de beweging naar een meer ecologische mobiliteit ook op andere manieren versnellen: vanaf 2026 moeten alle nieuw verkochte bedrijfswagens zero-emissiewagens zijn. We zien trouwens dat de coronacrisis het bewustzijn rond groenere, gezondere alternatieven versterkt heeft, onder meer door het telewerk en het aantoonbare effect van beweging op onze gezondheid en welzijn. Die impact zal ook na de crisis blijven doorwerken.”
 

Stefan Delaet

Dat merken jullie ook bij KBC Fietsleasing?

Stefan Delaet: “Absoluut: het aantal fietsen in leasing is in 2020 met een kwart toegenomen, naar bijna 20.000. Een fietsritje naar en van het werk blijkt het ideale moment om je hoofd leeg te maken. Anderzijds is fietsleasing voor werkgevers een mooie manier om medewerkers een extralegaal voordeel te bieden. Het is mooi meegenomen dat je niet alleen de fiets huurt, maar er ook allerlei diensten bij krijgt, zoals onderhoud, bijstand en een diefstal- en schadeverzekering. Fietsen is dus een gezonde, duurzame en goedkope mobiliteitsoplossing. We verwachten dat de populariteit van leasefietsen nog zal groeien, bijvoorbeeld als nog meer gezinnen beslissen om hun tweede wagen weg te doen. Daarom zijn we volop sharing-formules aan het ontwikkelen.” 
 

Fietsen is een gezonde, duurzame en goedkope mobiliteitsoplossing.

Stefan Delaet

Wagens blijven natuurlijk ook een belangrijk transportmiddel. Hoe integreren jullie die zo duurzaam mogelijk in de mobiliteitsmix?

Stefan Delaet: “Bij KBC Autolease kozen we een viertal jaar geleden om volop voor duurzaamheid te gaan. Daardoor hebben we nu een grote vloot wagens met alternatieve aandrijving. Een derde van de nieuw bestelde leasewagens is bij ons elektrisch of hybride. Door die ervaring hebben we de nodige expertise om echte totaaloplossingen aan te bieden, die ook rekening houden met energiemanagement. Afhankelijk van de behoeftes van een klant zijn er verschillende combinaties mogelijk. Zo kan je ervoor kiezen om enkel een elektrisch voertuig te leasen, of om dat combineren met een laadpaal en/of tankkaart. In die elektrische full-service leasecontracten is de laadinfrastructuur inbegrepen en voorzien we transparante, duidelijke afrekeningsmodaliteiten tussen de werkgever en de werknemer. We geven ook advies op maat over zeer technische zaken, zoals balanced-laadsystemen die vermijden dat de wagen oplaadt tijdens momenten van piekbelasting. We spelen onze rol als specialist ten volle uit.”
 

Een derde van de nieuw bestelde leasewagens is bij ons elektrisch of hybride.

Stefan Delaet

‘Move Smart Together’ heet jullie strategie. Wat houdt die in?

Stefan Delaet: “We willen méér zijn dan een leasemaatschappij: het is ons doel om een echte mobiliteitsbeheerder te zijn. ‘Move’ slaat simpelweg op het in beweging zijn en blijven. Zeker ten tijde van corona hebben we geleerd dat bewegingsvrijheid een fundamentele behoefte is. Door het feit dat we al enkele jaren inzetten op multimobiliteit kunnen we via de mix van auto, fiets, openbaar vervoer en deeloplossingen deze mobiliteitsbehoefte op een degelijke en gebruiksvriendelijke manier invullen. Met ‘Smart’ refereren we naar onze zin om te innoveren, maar ook naar onze praktijkervaring. Uiteindelijk zijn we hier om de klant te helpen bij het maken van technische keuzes (zoals elektro), maar ook op het vlak van kost- en energiemanagement gekoppeld aan de specifieke gebruikersbehoeften die verschillend kunnen zijn voor elke klant. Total cost of mobility is daarbij een kernbegrip, net als convenience. Met ‘Together’ verwijzen we enerzijds naar het ecosysteem van partners met wie we samenwerken: medewerkers, dealers, bijstandverleners, energieleveranciers,…; maar ook naar de applicaties waarvoor KBC al verschillende (Europese) awards gewonnen heeft”

Jullie willen het klanten zo gemakkelijk mogelijk maken. Is dat de reden waarom jullie zo zwaar inzetten op digitalisering?

Stefan Delaet: “Zeker: het online platform KBC MoveSmart past helemaal in ons doel om bedrijven en particulieren zoveel mogelijk te ontzorgen. In die webtoepassing krijgen vlootverantwoordelijken en eindgebruikers op een overzichtelijke manier hun offertes, contracten en bestellingen te zien. Ze kunnen er hun leasecontract ook wijzigen en zelf offertes simuleren. KBC MoveSmart focuste tot nu toe vooral op auto’s, maar we gaan daar binnenkort ook alle gegevens van fietsleasing-contracten in integreren. Je zal er bijvoorbeeld verschillende fietsen met elkaar kunnen vergelijken, via een simulatietool. Via KBC Mobile bieden we gebruikers ook de extra dienst MoveSmart aan. Hiermee kunnen ze hun bestelling opvolgen, een afspraak maken voor onderhoud of hulp inroepen in geval van pech. En ook Olympus wordt erin ondergebracht. Daarmee kan je verschillende mobiliteitsoplossingen combineren: van openbaar vervoer tot deelfietsen of -wagens. Kortom: die ene app zal alle tools bevatten om de gebruiker volledig te ontzorgen voor alles rond mobiliteit.”

Tot slot: welke nieuwigheden mogen we nog verwachten? 

Stefan Delaet: “We merken dat mensen steeds meer vragende partij zijn naar flexibele oplossingen. We ontwikkelen dan ook volop pakketten die klanten zelf kunnen aanpassen als hun behoeftes veranderen. Denk maar aan formules voor mensen die een kleinere elektrische wagen willen voor dagelijks gebruik, maar die enkele keren per jaar een grotere wagen nodig hebben om mee op reis te gaan. We zijn ook aan het experimenteren met community sharing. Je leaset dan een wagen om samen met vrienden of familie te gebruiken. Met die superflexibele mobiliteitsoplossingen blijven we onze pioniersrol ook in de toekomst waarmaken.”

 

KBC Banner

Meer info