Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Katia Segers (sp.a) op Vokastage bij Brussels Airport Company

Katia Segers (sp.a) op Vokastage bij Brussels Airport Company

  • 03/09/2019

Een lange dag Voka Zomerstage op Brussels Airport maakte nog maar eens duidelijk wat een boeiende, maar ook bijzonder complexe omgeving de nationale luchthaven is, als tweede grootste werkgever van het land, ingebed in Vlaanderen vlakbij de hoofdstad Brussel. Het is een omgeving die dag na dag het moeilijke evenwicht dient te zoeken tussen haar economische belangen en plannen voor groei en de leefbaarheid voor haar omwonenden. 

Eerste werkplek voor één dag was de incheckbalie, gevolgd door een bezoek aan de loods van Tec4Jets, het technische bedrijf van Tui. Daar werden voor een eerste keer die dag de knelpunten op de arbeidsmarkt tastbaar. Te weinig jongeren kiezen voor een technische richting en al helemaal niet voor vliegtuigtechniek. 

Een zelfde verhaal over de onvoldoende afstemming van de arbeidsmarkt viel te horen bij Aviato, een uitstekend initiatief van o.a. de VDAB en Actiris. Die werken samen om de permanent 400 openstaande vacatures op de luchthaven met mensen uit Brussel in te vullen. Behalve taalkennis vormt de onvoldoende ontsluiting van de luchthaven via openbaar vervoer tussen Vlaanderen en Brussel het belangrijkste struikelblok. Ook de nieuwe DHL Hub, waar ik tijdens de eerste avondshift was, ervaart hetzelfde probleem. Werknemers - bijna iedereen op en rond de luchthaven werkt in shiften - worden bijna gedwongen met de auto te komen werken. Wie geen auto bezit, kan er niet aan de slag. 

Nog op het programma stond een rit samen met de Inspectieploeg om de tarmac te inspecteren, de aankomst van een vliegtuig en een bezoek aan de gloednieuwe brandweerkazerne en de loods van de sneeuwruimers. 

Contactpersoon

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel