Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Kantoorbelastingen jagen bedrijven weg

Kantoorbelastingen jagen bedrijven weg

  • 09/11/2022

Vele ondernemingen met kantoren in de stad Brussel kregen de voorbije periode een fikse verhoging van de kantoorbelastingen in de bus. Voor Voka Metropolitan hoogst ongepast nu bedrijven al zoveel kostenverhogingen te verwerken krijgen.

De stad Brussel verhoogde de kantoorbelastingen drastisch voor kantooroppervlakten van meer dan 100 vierkante meter. In 2021 bedroeg die belasting 9,58 euro per vierkante meter, maar in 2022 is die met 77 procent gestegen naar 17 euro per vierkante meter. "Ongezien. Dit treft een grote groep van bedrijven, net in een periode waarin de energiecrisis en de loonkostencrisis hen ook al sterk treffen", aldus Jan Van Doren, directeur Voka Metropolitan.

Uit een recente studie van de ondernemersorganisatie bleek al dat de groei van het aantal kennisgerelateerde jobs in Brussel stagneert. Dat terwijl er wel een toename is in Vlaams-Brabant en Waals-Brabant.

"De Stad Brussel schiet met deze beslissing in eigen voet. De fiscale regimes in gemeenten rondom Brussel zijn gunstiger dan in Brussel. Het verschil dreigt zo hoog op te lopen dat bedrijven verhuizen. Bedrijven kiezen steeds vaker voor de rand rond Brussel om fiscale en mobiliteitsredenen", waarschuwt Van Doren. 

Contactpersoon