Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Kanaal is troef voor ecologische belevering van Brussel

Kanaal is troef voor ecologische belevering van Brussel

  • 06/12/2022

Het kanaal in Brussel is een voordeel voor een ecologische belevering van Brussel. Shipit is een expert in multimodale logistiek en zorgt er via zijn kades voor dat bouwmaterialen die per schip worden aangevoerd, op een meer duurzame manier op verschillende werven geraken. Het bedrijf zet nu ook zijn zinnen op pakjesvervoer via het water.

Shipit belevert Brussel via kanaal

Shipit is van oorsprong een Antwerpse logistieke speler, maar zeer actief in multimodaal transport langs de binnenwateren. Enkele jaren geleden ging het ook aan de slag in Brussel. Het bedrijf voert via het kanaal bouwmaterialen af en aan, bulkgoederen zoals zand en afgegraven grond af en aan, vanuit Brussel naar verschillende bestemmingen, of paletten ruwbouwmaterialen voor verschillende (infrastructuur)-werven naar Brussel. 

Het bedrijf beschikt onder andere over een kade aan het Vergote-dok bij de Havenlaan, waar het transport van bouwmaterialen wordt geconsolideerd en van waar het per vrachtwagen over de last mile naar bouwwerven in de stad wordt vervoerd. Een van de grote bouwwerven die zo worden bediend, betreft het project ZIN in de Noordwijk. Met dat project worden de vroegere WTC-torens volledig gerenoveerd. Maar er zijn ook het Astoria Hotel, Kanal, Chancellerie, Choco­laterie, Urban Court, Eurovia en vele andere werven die van de diensten van het Brussels Construction Consolidation Center gebruik maken.

Vele voordelen 

De Shipit-activiteiten in Brussel worden geleid door Mark Goossenaerts. Hij onderstreept de vele voordelen van het consolidatiecentrum dat hij met Shipit heeft uitgebouwd: bijna 70% minder vervoerskilometers en navenant minder CO2-uitstoot, maar ook minder ongevallen en een hogere productiviteit.

Een ander belangrijk voordeel is dat bouwmaterialen just in time op de werf gebracht kunnen worden, met dus minder risico op diefstal en beschadiging dan wanneer ze op de werf gestockeerd zijn. Ook wordt op alle vrachtwagens naar de meest optimale combinatie van goederen gezocht, wat bijna altijd volle wagens naar de verschillende werven oplevert. Ook gebeurt de preassemblage in het consolidatiecentrum, wat de werken op de bouwwerf aanzienlijk versnelt. 

Foto: Mark Goossenaerts van Shipit Multimodal Logistics

shipit

Ook pakjesvervoer

Goossenaerts wil de activiteiten van Shipit in Brussel uitbreiden door ook te zorgen voor vervoer van pakjes. Daarvoor wordt een samenwerking opgezet met de transportgroep Ziegler en Urbike. Ziegler is een belangrijke logistieke dienstverlener gevestigd in de kanaalzone, en Ur­bike is specialist van duur­zame lastmile-leveringen per cargobike. Shipit wil met Ziegler en Urbike in totaal drie à vier hubs uitbouwen langs het kanaal: Neder-over-Heembeek, het Vergote-dok, ter hoogte van de Dansaertstraat en het Biestebroeck-dok in Ander­lecht, dat intussen operationeel is voor bouwmaterialen. Er wordt geopteerd voor een open systeem dat toegankelijk is voor iedere geïnteresseerde partij.

Goossenaerts beklemtoont: “De nood aan leveringen in Brussel zit in een sterk stijgende lijn. Elk jaar komen er zowat 2.500 appartementen bij, en zo’n 5.000 consumenten. We schatten de e-commercegroei op 15% per jaar. Het is dus niet verantwoord om voor leveringen enkel op vrachtwagens en bestelwagens te rekenen. Voor de bouw rijden er vandaag elke werkdag zo’n 4.000 vrachtwagens Brussel binnen of buiten, zo’n 10.000 bestelwagens voor de e-commerce, en dan nog eens 8.000 kleinere vrachtwagens voor andere leveringen. Een schip vervangt 40 tot 60 vrachtwagens. En zodra het interessant is, overwegen we ook te investeren in elektrische schepen.” 

Contactpersoon

Artikel uit publicatie