Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Kamer zwaait administratief directeur Eric Van Imschoot uit

Kamer zwaait administratief directeur Eric Van Imschoot uit

  • 21/09/2022

Na een loopbaan van 33 jaar heeft Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland deze maand administratief directeur Eric Van Imschoot uitgezwaaid. In zijn rijke carrière hielp hij de aanvankelijk Antwerpse Kamer uitbouwen tot een moderne dienstverlener voor bedrijven in de regio Antwerpen en het Waasland.

De jongste decennia heeft de Antwerps-Wase Kamer een sterk parcours van professionalisering afgelegd. Vanuit zijn functie heeft Eric Van Imschoot daar in menig opzicht een belangrijk aandeel in. ‘Onder impuls van onze gedelegeerd bestuurder Luc Luwel is de Kamer voortdurend geëvolueerd, vanuit een uitgesproken ambitie om steeds vooruit te willen. Ik ben hem uitermate dankbaar voor het gekregen vertrouwen om daar mee mijn schouders onder te mogen zetten’, zegt de afscheidnemende administratief directeur. 

Na eerder al vier jaar voor de toenmalige Kamer Halle-Vilvoorde te hebben gewerkt, stapte hij in de zomer van 1989 voor het eerst de Antwerpse Kamer aan de Markgravestraat 12 binnen. ‘Toen telde die slechts dertien medewerkers. Sindsdien is de organisatie stelselmatig gegroeid, met eerst een uitbreiding naar het naastgelegen pand met nummer 14. Intussen telt het team al 65 collega’s en volgt binnenkort de uitbreiding naar het pand met nummer 10. Die groei heeft de Kamer steeds kunnen koppelen aan een stabiele financiële situatie’, stipt hij aan. ‘Dat is het resultaat van een doordacht voorzichtig beleid, gekoppeld aan een volledig analytische boekhouding die een perfect zicht geeft op de financiële huishouding. Hierdoor is door de jaren heen ruimte gecreëerd om te kunnen inspelen op opportuniteiten, zoals recent met het vrijgekomen aanpalende pand.’

Oog voor kwaliteit
In haar evolutie is de Kamer ook altijd garant blijven staan voor een kwalitatieve dienstverlening. Daarin heeft Eric Van Imschoot eveneens een groot aandeel, als initiator van de interne kwaliteitsbewaking via het EFQM-model.
‘Als kleinere dienstverlener kiezen voor een model waarmee nagenoeg alleen industriële bedrijven werkten, was een opvallende keuze. Maar op basis van de middelen en resultaten is dat voor onze organisatie wel een uitstekende radar. Sinds we in 2002 ons eerste certificaat hebben behaald, hebben we met elke daaraanvolgende audit onze score telkens verbeterd’, stelt hij vast.

Kwaliteit bieden is evenwel niet mogelijk zonder een goede structurele organisatie. Dus konden de statutaire organen van de Kamer, zowel het bestuurscomité, de raad van bestuur als de algemene vergadering, vanuit zijn functie rekenen op zeer nauwkeurige opvolging. En werden er onder zijn aansturing ook enkele stevige stappen op digitaal vlak gezet.
‘Als Antwerps-Wase Kamer hebben we op initiatief van Luc mee de basis gelegd voor de eerste versie van DigiChambers, het digitale platform voor het afleveren van certificaten van oorsprong. In 2019 is daarvan trouwens succesvol een nieuwe versie gelanceerd. Intussen tien jaar geleden zijn we ook trendbewust in een leaseformule voor IT-materiaal gestapt. Hierdoor werken we in eigen huis steeds met tools die up-to-date zijn.’

Gebrek aan variatie heeft de afscheidnemende administratief directeur in zijn takenpakket alleszins niet gehad, zo blikt hij met een voldaan gevoel terug op zijn loopbaan. ‘Als Antwerps-Wase Kamer hebben we bovendien steeds sterk ingezet op onze internationale relaties. Fijn genoeg heb ik mogen meeschrijven aan enkele mooie hoofdstukken van dat internationale verhaal. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de organisatie van onze techmissie naar Silicon Valley in 2015 en aan uiteenlopende internationale ontvangsten, zoals die van een delegatie van het Amerikaanse Congres in 2019’, geeft hij nog aan.

eric van imschoot

 

Contactpersoon

Katrijn De Lie

Hr-manager

Advertentie VanRoey- nov
AW_Digitalisering
AW_ad whitevideo tech@venture
imu - vzw - bebat
imu - vzw - tijd
Nacht van de Verbeelding 2023
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
MK - Advertentie Van Dessel
AW_Welt_6stappenplan
IMU - vzw - INNI
Proximus
imu - vzw - Baloise