Elk jaar beloont het milieu-infopunt voor de kmo (miK), een samenwerking tussen Voka en de provincie Vlaams-Brabant, een bedrijf dat inspanningen levert om op een duurzame manier te werken. De provincie Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant selecteerden 3 finalisten uit de verschillende inzendingen. En dat op basis van criteria zoals relevantie van de duurzame acties, grootte van de acties en opname van duurzaamheid in de core business van het bedrijf. Na een online stemming werd uiteindelijk ACE Packaging uit Diest verkozen tot ‘Klimaatambassadeur 2017’. ACE Packaging haalde het met hun Compy-broodzakken van Flokk NV uit Roosdaal en Multiobus Van Mullem & zonen uit Tienen.
Tekst: Jolien Vandeven – Foto’s: Berten Steenwegen
ACE Packaging produceert verpakkingsproducten met een minimale milieuimpact voor de industriële food & retailsector en tal van andere sectoren. Het familiebedrijf werd gesticht in 1946 en wordt gerund door twee broers: Olivier en Dave Stappaerts. Het bedrijf heeft naast de vestiging in Diest ook nog twee buitenlandse vestigingen in Tunesië en Turkije. Er werken in het totaal 200 werknemers. ACE Packaging levert verpakkingsmateriaal (zo’n 3.000 verschillende producten) voor voeding aan een 2.000-tal klanten. Van composteerbare kommetjes voor salades tot 50 procent van alle broodzakken in België.
Klein begonnen is half gewonnen
Het duurzaamheidsverhaal van ACE Packaging begint met een kabouter: Compy. Die prijkt namelijk op hun broodzakken. Dat zijn broodzakken die 100% thuis composteerbaar zijn. Je gooit ze dus gewoon op je composthoop na gebruik. “In België gebruikt men voor broodzakken paraffine, dat zorgt ervoor dat het vocht langer in het brood blijft en het brood dus beter bewaard wordt”, vertelt Dave Stappaerts, innovatiemanager. “Die paraffine is het eerst geïntroduceerd tijdens de Wereldexpo van ’58 in Brussel. Maar in die paraffine zit aardolie, waardoor die niet composteerbaar of recycleerbaar is. Wij hebben daar een natuurlijke coating van gemaakt, op basis van vegetale oliën, die wel milieuvriendelijk is. En die ervoor zorgt dat je onze broodzakken gewoon op de composthoop in je tuin mag gooien.” Als je verpakkingen maakt die thuis composteerbaar zijn, dan zet je meteen een grote stap voor het milieu.
"Milieuvriendelijk zijn begint bij twee dingen: materiaal en energie. Krijg je die zaken op orde, dan bereik je al veel."
“Je hebt home compost en OK compost. Die laatste is de industriële vorm van composteren. Als bedrijf is het echter heel moeilijk om in te zetten op OK compost omdat de wetgeving in elk land anders is, terwijl die voor home compost wereldwijd hetzelfde is. Thuis composteren kan dus iedereen.”
Door het succes van de broodzakken besloot men bij ACE Packaging ook de rest van hun producten te herbekijken. Maar een verpakkingsbedrijf milieuvriendelijker maken in een wereld waar plastic nog altijd belangrijk is, is niet gemakkelijk. Dave: “Milieuvriendelijk zijn begint volgens mij bij twee dingen: materiaal en energie. Als je die twee zaken op orde krijgt, dan bereik je al veel. Maar zoiets gebeurt niet op 1-2-3. Daarom focussen we ons op verschillende vlakken. Ons dak ligt bijvoorbeeld vol zonnepanelen, maar ook onze verpakkingen zelf moeten we natuurlijk herbekijken. Dat gebeurt stap voor stap. Voor de plastic verpakkingen proberen we er bijvoorbeeld voor te zorgen dat een plastic schaaltje maar uit 1 soort plastic bestaat, zodat je die gemakkelijk binnen 1 stroom kan recycleren. Daarnaast stappen we meer over naar karton. Het blijft echter een uitdaging om een goed evenwicht te vinden tussen een verpakking die de voedingsstof beschermt en een tegelijkertijd een zo laag mogelijke impact heeft op het milieu. Daarom zijn we aan het bekijken of we de kartonnen schaaltjes kunnen behandelen met dezelfde natuurlijke paraffine-coating als die van onze broodzakken.”
Maar niet alleen het materiaal nemen ze bij ACE Packaging kritisch onder de loep. Ook de manier van produceren pasten ze al aan. Dave: “Sinds de jaren 90 gebruikt men in de verpakkingsindustrie een ‘hot melt’, dat is warme lijm, om de verpakkingen te assembleren. Want met een warme lijm kan je alles kleven en dat bespaarde toen veel tijd en geld. Probleem van die
‘hot melt’ is dat die ook op basis van aardolie is gemaakt. Daarom zijn wij voorons productieproces overgeschakeld naar koudlijmen. Die lijm wordt gemaakt op basis van water en zetmeel en is dus veel milieuvriendelijker. Daarnaast is het werken met een koude lijm ook veiliger en minder belastend voor de machines. Het is een proces dat ze in de jaren 60-70 al toepasten. Alles komt dus terug. Net zoals de composthoop van onze grootouders.”
Rol van de overheid
Die zoektocht naar meer duurzaamheid en milieuvriendelijkheid gaat ook gepaard met de zoektocht naar een evenwicht tussen het economische en het ecologische. “De natuurlijke coating die we nu gebruiken voor onze broodzakken bleek uiteindelijk goedkoper te zijn dan de oorspronkelijke aardolie-paraffine. Dat maakt het meteen ook gemakkelijker om aan de man te brengen. Maar milieuvriendelijkheid brengt vaak toch een hogere kostprijs mee. En het is niet altijd gemakkelijk om je klanten te overtuigen hier mee in te investeren”, vertelt Dave. Volgens hem kan daar de overheid nog veel aan veranderen. “Als de overheid meer en meer regels oplegt die milieuvriendelijkheid in de hand werken, dan volgt de industrie vanzelf. Kijk maar naar Duitsland. Daar zijn de supermarkten verplicht om elk jaar duurzamer en ecologischer te werken. En daar gaat men dus automatisch op zoek naar milieuvriendelijke oplossingen. Ook in België zet men al stappen om plastic zo veel mogelijk te weren maar van mij mag men daar gerust nog verder in gaan. Zo mag er naast recyclage en hergebruik meer ingezet worden op composteren. Voor mij zijn die drie ‘stromen’ elk een deel van de oplossing. Je kan ze niet los van elkaar zien.”
"Alles komt terug. Net zoals de composthoop van onze grootouders."
Dave blijft echter niet bij de pakken zitten en blijft zelf actief op zoek gaan naar een ecologischere manier van verpakken. “Het milieu is de toekomst. Op lange termijn win je sowieso. Daarom droom ik ervan om alle verpakkingen die wij produceren zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te maken. Ik schrik er dan ook niet voor terug om zelf te experimenten en uit te proberen. Daarnaast hoop ik met onze broodzakken heel België en de rest van de Europese markt te veroveren. Daarom ben ik nu volop bezig ze esthetisch mooier te maken. Want een Belg is zo’n broodzak gewoon, maar in het buitenland is men nog geen fan. En onze sympathieke kabouter kan daar hopelijk mee helpen. Daarom willen we Compy ook meer en meer promoten als een B2C-merk. Bedoeling is dat de mensen op termijn onze kabouter herkennen en weten waar hij voor staat,” sluit Dave nog af
WORDT JOUW BEDRIJF DE KLIMAATAMBASSADEUR VAN 2018?
Zet jouw bedrijf actief in op klimaatneutraliteit en duurzaam ondernemen? Dan kom jij in aanmerking om de titel van Klimaatambassadeur 2018 in de wacht te slepen. Aarzel niet en dien je kandidatuur in voor 1 oktober 2018!
Alle info bij Astrid De Man en Kristien Depraetere via mik@voka.be.
Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie september 2018.