Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • Jouw hulp is cruciaal: doneer nu goederen voor Oekraïne

Jouw hulp is cruciaal: doneer nu goederen voor Oekraïne

 • 23/02/2023

Het is dag op dag één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Een jaar later woedt de strijd nog steeds volop. En dus blijft bij de getroffen bevolking ook de nood aan basisgoederen groot. De Vlaamse regering, de steden en gemeenten, acht sectorfederaties en Rode Kruis-Vlaanderen slaan daarom de handen in elkaar en zetten een gerichte inzamelactie op poten.

Vandaag, 24 februari 2023, is het dag op dag een jaar geleden dat Vladimir Poetin Oekraïne binnenviel. Wat velen onder ons nooit gekend hebben, en waar sommigen van gehoopt hadden het nooit opnieuw te moeten meemaken, gebeurde. Er wordt opnieuw oorlog gevoerd op het Europese continent. Met alle brutaliteit en gruwel die daarbij komen kijken. Niemand die onbewogen bleef bij de beelden die ons afgelopen jaar elke dag opnieuw bereikten.

Maar wat het afgelopen jaar ook elke dag opnieuw buitengewoon duidelijk werd, is dat de Oekraïense bevolking niet alleen staat in haar strijd. Zowat alle Westerse landen en hun inwoners sloten meteen de rangen. Toonden zich solidair. Dat gebeurde met grote gebaren, zoals het toekennen van militaire steun. Maar ook met ontelbare kleine gebaren. Denk maar aan de tienduizenden Oekraïners die verspreid over Vlaanderen opgevangen worden.

Oproep

Een jaar later strijdt de dappere Oekraïense bevolking nog steeds voor haar onafhankelijkheid. Voor haar recht op democratisch zelfbestuur. Voor de fundamentele waarden die de kern uitmaken van waar wij in Vlaanderen en bij uitbreiding gans Europa voor staan. Het is een strijd die onvermijdelijk steeds zwaarder begint door te wegen. En dus is het van belang dat ook wij onze solidariteit blijven tonen. Vandaar deze oproep. 

Het tekort aan basisgoederen in Oekraïne blijft namelijk groot. Een gebrek aan basiscomfort waarvan de Russische bezetter hoopt dat het de veerkracht van de Oekraïners aantast. Het Oekraïense Rode Kruis heeft aan haar zusterverenigingen in Europa een lijst bezorgd met goederen waar zij dringend nood aan hebben. Denk maar aan noodgeneratoren, om te voorkomen dat het licht uitgaat. Aan beddengoed, slaapzakken, medisch materiaal, huishoudapparaten en nog zoveel meer. 

Welke goederen zijn nodig?

Indien je in deze lijst goederen herkent en deze bovendien kan missen, kan je deze doneren aan de Oekraïense bevolking.  

In te zamelen goederen

1.    Generatoren

 • Minimaal 20 kVa
 • Nieuw of onderhevig aan een formele kwaliteitscontrole via Rode Kruis-Vlaanderen
 • Brandstof: Diesel

2.    Beddengoed – hypoallergeen

3.    Kussens – hypoallergeen

4.    Matrassen – hypoallergeen

5.    Slaapzakken

6.    Hygiëne kits baby (luiers, babyzeep, luiercrème, nagelschaartje, katoenen doek)

7.    Elektrische verwarmingen

8.    Huishoudapparaten (microgolfovens, koelkasten, fornuizen, wasmachines)

9.    Jerrycans

 • 20 L
 • Metaal
 • Niet groen

10.    Medische verbruiksmaterialen:

 • Katheters (subclavia/perifeer)
 • Wondzorgmaterialen (windels, pleisters, …)
 • Wegwerplakens voor ziekenhuisbedden
 • Bloedtransfusiesystemen
 • Kits voor maagspoelingen
 • Kits voor blaaskatheterisaties
 • Kits voor longpuncties
 • Drainage kits
 • Kits voor intraossale toegang

Vanaf 24 februari, 11u kan je hier meer details vinden over hoe je als bedrijf kan helpen.

Hoe doneren?

Dat is eenvoudig. Daarvoor hoeft je enkel de volgende drie stappen te doorlopen.

1.    Goederen aanmelden

Om het logistieke proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, zijn er enkele voorwaarden verbonden aan de goederen die kunnen gedoneerd worden. Met uitzondering van generatoren, moet het gaan over nieuwe goederen én over een minimaal aanbod van één pallet. Indien u zich hiertoe kan en wil engageren, kan u een foto en bijkomende detailinformatie bezorgen aan Rode Kruis-Vlaanderen via Oekraine@rodekruis.be.

2.    Kwaliteitscontrole

Door Rode Kruis-Vlaanderen zal op basis van deze informatie een kwaliteitscontrole gebeuren. Eens zij groen licht hebben gegeven, zullen zij contact met u opnemen over het effectieve inzamelen van de goederen. 

3.    Inzameling

Hierbij zijn er twee opties. Ofwel zal Rode Kruis-Vlaanderen u vragen om deze goederen te bezorgen in hun centraal depot. Ofwel, wanneer het aanbod in de regio dit toelaat, zal Rode Kruis-Vlaanderen een vrachtwagen langs sturen om de goederen op te pikken. Vervolgens zorgen zij voor het transport richting Oekraïne. 

Solidair blijven

Het is ieders hoop dat de oorlog op ons continent snel tot een einde komt. In de eerste plaats voor de Oekraïners. Zodat zij kunnen beginnen met de wederopbouw van hun land. Vandaag, een jaar na de start van de oorlog, lijkt die dag echter nog niet meteen in zicht.

En dus is het van belang dat we solidair blijven met de Oekraïense bevolking. De afgelopen 365 dagen heeft Vlaanderen bewezen dat het aan de kant van de Oekraïense bevolking staat. Laat ons ervoor zorgen dat dat ook morgen nog steeds het geval is. Dat we dezelfde vastberadenheid blijven tonen als de Oekraïners. 

banner

Deelnemende federaties

Voka, Unizo, Embuild, VBO, Agoria, Fedustria, Event Confederation, Essenscia, VVSG

imu - vzw - obd 1
imu - VZW - Maattwerk