Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Jong geleerd, oud gedaan

  • 02/10/2023

De instroom vanuit het middelbaar en hoger onderwijs naar de bouwsector kan beter. Toch staat heel wat jeugdig talent te springen om de bouwwereld te leren kennen. Dat bewijzen de jongereninitiatieven waar ze bij Houben trots hun schouders onder zetten: PXL-STEM Academy en PXL-Voka Young & Strong. Al verwachten ze dat ook de overheid zulke initiatieven opneemt in haar beleid.

Kraan besturen vanaf 4 jaar

Metselen, hout bewerken, met drones vliegen en een bouwkraan besturen, dat doen kindjes al vanaf 4 jaar aan de PXL-STEM Academy. Kinderen tot en met 14 jaar maken er spelenderwijs kennis met beroepen uit de bouwsector. Bij PXL-Voka Young & Strong informeren en inspireren ze jongeren van 16 tot 24 jaar: bouwprofessionals leiden hen rond op de werf of tonen hen een afgewerkt bouwproject. 

Techniek hand in hand met creativiteit

“De doelen van PXL-STEM Aca­demy en PXL-Voka Young & Strong zijn dezelfde: zuurstof geven aan ondergewaardeerde jobs, door al op heel jonge leeftijd zaadjes te planten bij jongeren”, zegt Mieke Vanormelingen, coördinator van PXL-STEM Academy. Daarom werken we nauw samen. Zo leren we jongeren samenwerken en stimuleren we ondernemerschap. Dat doen we onder meer met kampjes waar ze robots leren maken die in afvoerbuizen op zoek gaan naar lekken. Of ze leren plannetjes tekenen in 3D en een parcours afleggen met bouwkraansimulatoren of drones.” Sara Weerts, coördinator bij PXL-Voka Young & Strong, bevestigt dit: “We willen laten zien dat technische beroepen en creativiteit vaak hand in hand gaan.” 
 

Kinderen

Bedrijven cruciaal als partner

Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, stapten beide initiatieven al van bij de opstart in 2019 en 2020 naar bedrijven met de vraag om een partnership op te bouwen. Sara: “Houben koos ervoor om ons structureel te ondersteunen. Zo hebben ze rondleidingen georganiseerd om de renovatie van kunstencentrum Z33 in Hasselt te ontdekken. En we bezoeken binnenkort de pas afgewerkte Velodroom in Zolder.” 

Succesvolle bouwkampjes

Mieke: “Wat begon als een reeks workshops om te leren metselen, vloeren of klinkeren, is uitgegroeid tot Bouwrakkers-kampjes die we nu elke vakantie organiseren. Houben sponsorde ons initieel met bakstenen, metselmaterialen en overalls voor de kinderen. En we krijgen hulp van de PXL-studenten, die zo hun kennis leren overdragen aan een potentiële nieuwe generatie van bouwstudenten. De kampjes hebben veel succes. Geweldig om te zien hoe alle kinderen met elkaar samenwerken en tot oplossingen komen. Zonder labels en ongeacht in welke studierichting ze zitten.”
 

Kruidenbakje

Dringende taak voor onderwijs

Toch is er meer nodig om knelpuntberoepen op lange termijn ingevuld te krijgen. Gedelegeerd bestuurder Veronique Houben: “De ondersteuning vanuit het onderwijs om de bouw onder de jongsten te stimuleren, is vandaag nog te vrijblijvend. Het zijn vooral de bedrijven en organisaties zoals PXL-Voka Young & Strong en PXL-STEM Academy die aan de kar trekken. Er is dringend nood aan meer structurele kruisbestuiving tussen onderwijs en bouwsector. Door initiatieven in kleuter- en lagere scholen op te zetten, en door hen zelf te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Het initiatief moet mee vanuit het beleid komen, en niet enkel vanuit sympathiserende organisaties en de jongeren zelf.” Sara Weerts en Mieke Vanormelingen beamen: “Een stiel leren kennen vanuit de thuisomgeving is vandaag een zeldzaamheid geworden. Nu is het aan het onderwijs om die rol op zich te nemen.”

Een themakamp voor elk knelpuntberoep

Ondertussen blijven Mieke en Sara hun netwerk uitbouwen en workshops en werfbezoeken organiseren. Waar ze van dromen? “Dat de deelnemende jongeren op een dag zelf als begeleider of lesgever aan de slag gaan. En dat we voor élk knelpuntberoep kampen kunnen organiseren. Want de nood is er.”

Schrijf je kind in!

Wil je je kind laten kennismaken met de wereld van de bouw of met andere technische beroepen?
PXL-Voka Young & Strong 
PXL-STEM Academy 

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie