Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Johny Verhelst: “Belangrijk om je te omringen met enthousiaste mensen”

Johny Verhelst: “Belangrijk om je te omringen met enthousiaste mensen”

  • 11/08/2020

Het ondernemerschap van Johny Verhelst kent geen grenzen. Op zijn 27ste runt hij drie bedrijven, tijdens de coronacrisis zocht hij manieren om z’n omzetverlies te compenseren en hij blijft intussen ook dromen van nieuwe innovatieve projecten. “Om te ondernemen en te blijven groeien, is een netwerk van gelijkgestemde ondernemers cruciaal”, vindt hij.

Johny Verhelst

 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ondernemen zit Johny duidelijk in het bloed: zijn vader runde een landbouwbedrijf in Langemark, zijn moeder de Ieperse Truckwash, waar Johny vier jaar geleden begon te werken. Intussen richtte Johny ook het bedrijf Tankcleaning op, dat de binnenkant van vrachtwagentanks en tankwagens voor de voeder- en voedingsindustrie reinigt.

En daar houdt het niet op, want Johny zit vol ideeën. “Voor het bedrijf van mijn vader was het verwerken van mest een grote kostenpost. Ik kwam op het idee om te bestuderen of we van mest water konden maken. In de Truckwash hadden we immers al heel wat ervaring met waterzuivering”, vertelt hij. De bouw van de mestverwerkingsinstallatie bij het landbouwbedrijf is intussen rond. Van het gezuiverde mestwater kunnen een tiental bedrijven in de omgeving nuttig gebruikmaken.

De impact van corona probeert Johny zoveel mogelijk te beperken. “De meeste klanten van onze tankcleaning- en truckwashactiviteiten komen natuurlijk uit de transportsector. Die draait wat minder goed. Tot alles weer het oude niveau haalt, komt het erop aan om dat omzetverlies wat te compenseren. We maken nu bijvoorbeeld IBC’s schoon, opslagvaten van 1.000 liter.”

Personeel en financiering

Ook los van corona is er aan uitdagingen geen gebrek. “Een aantal jaar geleden was het moeilijkste om mensen te vinden. Door de krapte op de arbeidsmarkt moesten we vooral met Roemenen werken. Het betekende dat we zelf zeer flexibel moesten zijn en heel wat opleiding moesten voorzien. Nu vinden we makkelijker personeel uit de buurt, dat bovendien al ervaring heeft. Ook financiering is een uitdaging. Als je op je 23ste bij de bank een paar miljoen komt vragen, zien ze je niet graag komen. (lacht) Ik had het geluk dat enkele mensen in mij geloofden. Door te innoveren konden we ook een beroep doen op subsidies.”

In het verhaal van Johny is de persoonlijke groei opvallend. “Ik ging in een paar jaar van student naar werknemer in het bedrijf, richtte me dan vooral op de administratie, het personeel en allerlei praktische zaken, en nu we 3 ‘deftige bedrijven’ hebben, ben ik vooral zaakvoerder. Ik droom nu van de volgende stappen. Je omzet vergroten, een nieuw bedrijf opzetten: zoveel ondernemingen doen het. Ik wil echt innoveren. Mest omzetten in water is mooi, maar er zitten nog veel nutriënten in die we zouden kunnen gebruiken. Ik zie bijvoorbeeld mogelijkheden om er fosfor uit te halen voor kunstmest. Het is ook mijn ambitie om impact te hebben op het beleid. Want er is veel te doen rond circulaire economie, maar in de praktijk blijken er nog heel wat wettelijke belemmeringen te zijn. Daar wil ik iets aan doen.”

Johny is overtuigd van de waarde van het Jong Voka-netwerk. “Enerzijds is het belangrijk om over problemen te kunnen overleggen met mensen die al met gelijkaardige vraagstukken gekampt hebben. Anderzijds vind ik het ook motiverend om me te omringen met enthousiaste mensen die positief kijken naar de economie.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag