Skip to main content
  • Nieuws
  • Johann Leten: "Nu handelen om later de vruchten te plukken"

Johann Leten: "Nu handelen om later de vruchten te plukken"

  • 01/09/2020

In zijn voorwoord van ons magazine Bedrijvig Limburg benadrukt onze gedelegeerd bestuurder Johann Leten dat ook voor 2021 de verwachtingen eerder somber zijn. Daarom moet er nu gehandeld worden om ons voor te bereiden op een duurzame toekomst.

Johann Leten


"COVID-19 beheerst intussen al zes maanden ons leven. Zowel sanitair, sociaal als economisch is de impact ook vandaag nog steeds enorm. Na zoveel maanden lijken velen zich neergelegd te hebben bij het nieuwe normaal. Dat is een menselijk fenomeen, maar wel eentje waar we attent voor moeten zijn. We mogen als maatschappij immers nooit gelaten worden. Daarvoor zijn de uitdagingen té groot, daarvoor is dit momentum té belangrijk.

Uit onze meest recente ondernemersenquête blijkt dat de verwachting op beterschap eerder beperkt is. Ook in 2021 worden immers nog zware omzetverliezen verwacht. Het is voornamelijk het gebrek aan vraag dat hier verantwoordelijk voor is. Daarbij aansluitend stellen ondernemers hun investeringen uit door de aanhoudende onzekerheid.

"Ook in 2021 worden immers nog zware omzetverliezen verwacht. Het is voornamelijk het gebrek aan vraag dat hier verantwoordelijk voor is."

Het is duidelijk dat de strijd nog niet gestreden is en dus moeten we uiteraard gerichte steun blijven bieden. Binnen heel het debat komen structurele zaken echter veel te weinig aan bod. De waan van de dag beheerst de actualiteit waardoor kernzaken ondergesneeuwd raken.

Heel de wereld wordt vandaag geconfronteerd met dezelfde uitdagingen en dus ook dezelfde opportuniteiten. De landen die hier het best mee omgaan nemen een levensverzekering voor de komende jaren. De landen die de trein missen, zullen dan weer een hele tijd achter de feiten aanlopen.

Om onze concurrentiepositie te waarborgen, zal er bijvoorbeeld sterk ingezet moeten worden op digitalisering. De bereidheid bij onze bedrijven is alvast groot. Het is onze taak om ondernemers te ondersteunen in de ontwikkeling van een duidelijke visie en strategie over hoe digitaliseringskansen gegrepen kunnen worden. Daarom lanceerden we ook onze Digitale Quick Scan waarbij in kaart wordt gebracht hoe gedigitaliseerd een bedrijf is, maar ook hoe het beter kan.

"We moeten als maatschappij bereid zijn om structureel zaken te veranderen, willen we onze welvaart op peil houden."

Hiermee helpen we onze ondernemers om zich écht duurzaam voor te bereiden op de toekomst. We moeten als maatschappij bereid zijn om structureel zaken te veranderen, willen we onze welvaart op peil houden. Laat dit meteen een voorbeeld zijn voor onze beleidsmakers om fundamentele hervormingen door te voeren. Met pappen en nathouden, komen we immers nergens."

Johann Leten
Gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Limburg
Managing partner Voka

IMU - vzw - Altez
Advertentie Festival van Vlaanderen
Proximus
IMU - vzw - Salesforce
AW_Welt_6stappenplan
IMU - vzw - salesforce
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
IMU - vzw - Bebat
Van Roey - September
AW_Digitalisering
IMU - VZW - multibureau
IMU - vzw - Bank van Breda