Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Johan Danen (Groen) getuige van megaproductie bij Datwyler

Johan Danen (Groen) getuige van megaproductie bij Datwyler

  • 26/08/2021

Op 25 augustus was Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) te gast bij Datwyler in Alken. Datwyler is onderdeel van een Zwitserse groep, maar al 50 jaar sterk verankerd in Limburg. De site in Alken is het vlaggenschip van de globale healthcare divisie. Jaarlijks rollen er maar liefst zes miljard producten van de band. Zo maken ze bijvoorbeeld de rubberen afdichtingen van het coronavaccin. Iets waar de bijna duizend werknemers erg fier op zijn.

Tijdens de stage leert Johan dat er heel wat komt kijken bij de productie van rubberen toepassingen voor de medische sector. Datwyler hanteert immers een zero-defect philosophy, wat wil zeggen dat veiligheid centraal staat en men er alles aan doet om fouten en onzuiverheden te vermijden. Alles moet tot op de micrometer (een duizendste van een millimeter) nauwkeurig zijn. Daar gaat veel innovatie en engineering aan vooraf. De grootste troef van Datwyler is dan ook het personeel die dit klaarspeelt. Hun kennis en knowhow is voor CEO Dirk Vander Mierde de beste garantie voor een duurzame verankering in Vlaanderen.

Om op dit vlak het verschil te blijven maken investeert Datwyler sterk in opleiding en in contacten met het onderwijs. Ze hebben afgelopen jaren positieve ervaring opgedaan met duaal leren en willen hier in de toekomst nog meer op inzetten. Het blijkt echter moeilijk om hiervoor voldoende scholen warm te maken. Een uitdaging die Johan zeer goed kent als lid van de commissie onderwijs in het Vlaams Parlement. Naast onderwijs is duurzaamheid een thema dat veel aan bod komt tijdens de stagedag. Datwyler slaagde erin om de CO2-uitstoot fors te verlagen afgelopen jaren en willen in 2030 zelfs volledig CO2-neutraal produceren. Een mooie ambitie!

Advertentie VanRoey- nov
AW_Digitalisering
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
imu - vzw - headoffice
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - recupel
Proximus