Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Jo & Rosy Tilkin over het succesverhaal van hun bedrijf

Jo & Rosy Tilkin over het succesverhaal van hun bedrijf

  • 31/01/2023

Zo’n bedrijf waar digitalisering en automatisering al jaren tot het DNA behoren, is Tilkin Powder Coatings uit Tongeren. CEO Jo Tilkin moet je dan ook niet meer overtuigen van het nut. “We besparen op de kosten, verhogen de efficiëntie en verzekeren onze marges. Als we kunnen investeren om nog verder te digitaliseren, zullen we geen seconde aarzelen”, zegt hij.

Jo & Rosy Tilkin (Tilkin Powdercoatings)

 

In feite hebben we altijd, van toen we 25 jaar geleden met dit bedrijf zijn gestart, de nieuwste technologieën alle kansen gegeven”, zo begint Jo zijn verhaal. “Mijn vader was ervan overtuigd dat computergestuurde toepassingen een enorme meerwaarde betekenen. En ook al moesten we toen nog werken met diskettes en faxen, pa had gelijk. De voordelen waren direct zichtbaar, en dus zijn we daar steeds op blijven inzetten. Een van de eerste programma’s die we hebben laten schrijven, diende om de stock van onze poeders bij te houden. In de jaren nadien hebben we constant nieuwe software laten ontwikkelen en updates van bestaande toepassingen doorgevoerd.
Op die manier werden we steeds efficiënter en functioneler. Nog altijd. Daar moeten we vandaag zelfs niet meer over nadenken.”

"We hebben ingezet op nieuwe technologieën. Zo werden we efficiënter en functioneler."

Direct 30% besparing, dan weet je het wel

Een andere belangrijke innovatie op het vlak van digitalisering werd in 2008 bij Tilkin in het leven geroepen. “We stelden vast dat heel wat machines, maar ook andere voorzieningen als licht en water, vaak nodeloos energie verbruikten en dus zwaar doorwogen op de kosten. Als oplossing kozen we om een plc-sturing op een van onze machines te plaatsen. Bij wijze van test. Toen vrijwel onmiddellijk bleek dat ons verbruik hierdoor met 30% daalde, hebben we de automatische sturingen op alle toepassingen laten zetten. Aanvullend kozen we voor sensoren en bewegingsmelders voor verlichting en water. En we legden zonnepanelen op het dak. Allemaal innovatieve maatregelen die tot op vandaag leiden tot grote besparingen, en dat allemaal vrijwel automatisch.”

De technologie geeft een enorme voorsprong

Een ander groot voordeel dat Jo Tilkin aanstipt, is de beschikbaarheid van data. “Door de parameters van alle orders zorgvuldig te monitoren en door de computer te laten analyseren, weten we exact hoeveel tijd en middelen we nodig hebben voor elke specifieke opdracht. Erg belangrijk, want elk onderdeel dat wij behandelen, is anders. De technologie laat toe om werkelijk duizenden variabelen in enkele seconden te verwerken. Daarmee kunnen we niet alleen onze processen optimaliseren en de mensen beter aansturen, maar ook een zeer nauwkeurige offerte voor elk nieuw project genereren. Je kan je voorstellen dat we zo een enorm voordeel hebben ten opzichte van concurrenten die niet in technologie hebben geïnvesteerd. Zo kunnen wij bijvoorbeeld perfect onze marges op punt houden bij schommelingen van de energieprijzen, wat niet onbelangrijk is, zo lijkt me…”

Bij Tilkin Powder Coatings zijn digitalisering en automatisering dus goed ingebed. “Je kan stellen dat wij Industrie 4.0 al een jaar of 8 in de praktijk brengen”, aldus nog Jo Tilkin. “Het zit echt in ons DNA. Alle medewerkers zijn daar intussen van doordrongen. Ze omarmen met veel plezier de nieuwigheden die we introduceren en komen zelf met verbeteringen aandraven. Ideaal. Ons moet je dus niet meer overtuigen om permanent in die processen te blijven investeren.”

Contactpersoon

Veroniek Hermans

Senior adviseur innovatie & digitalisering

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie